Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittskyddsläkaren uppmanar alla vaccinera sig

Nu kraftsamlar landstinget för att klara av den stundande massvaccinationen. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo önskar att 85 procent av länets innevånare låter sig vaccineras mot den nya influensan, då kan spridningen minimeras.

– Det skyddar samhället och det skyddar dem som riskerar att bli svårt sjuka, säger han.

Annons

Landstinget har nu satt ihop en särskild ledningsgrupp som ska jobba med vaccinationen mot den nya influensan (svininfluensan). I spetsen finns smittskyddsläkare Signar Mäkitalo som så gott som bara jobbar med den stundande vaccineringen just nu.

– Vi kraftsamlar för att klara av det här och det som är glädjande är att vi faktiskt samlas och att vi nu börjar få en bra struktur, säger Mäkitalo.

Primärvården kommer att få ansvar för att styra upp vaccinationen som kommer att hanteras lite olika i varje kommun. Signar Mäkitalo har också haft kontakt med länets privata aktörer, bland annat företagshälsovården och skolläkare.

– Generellt har de varit väldigt positiva till att ställa upp.

Det blir i huvudsak landstinget som betalar vaccinet, men hjälp behövs med resurser och lokaler för att dela ut det.

Signar Mäkitalo vill inte slå på stora trumman, men han påpekar att det finns en stor risk för att influensan nu sprids snabbt efter semestrarna.

– Det kommer nu när samhället startar igen. Det behöver inte bli en pandemi, men det kan bli det, säger han.

Trots att viruset vanligtvis inte orsakar allvarligare symptom förespråkar han att alla tar den på allvar och vaccinerar sig.

– På så vis skyddar vi dem som riskerar att bli svårt sjuka och vi skyddar samhället. Enstaka kan bli ordentligt sjuka och det här är det bästa sättet att rädda dem, säger han.

Om minst 85 procent av befolkningen skulle ta vaccinet räknar Mäkitalo med att det inte skulle bli någon spridning alls. Han poängterar också att det här troligtvis blir en säsongsinfluensa och att det är ytterligare en anledning att vaccinera sig.

Alla hushåll kommer att få specifik information om hur just de kan få sitt vaccin hem i brevlådan i början på september.

Signar Mäkitalo kommer också själv att chatta, på landstingets hemsida, med de som har frågor om vaccination eller den nya influensan på torsdagar med start nu i veckan.

– Målet är att all information ska kunna nås via vår hemsida, säger han.

Först i slutet på september kommer vaccinet mot den nya influensan att komma till Sverige. Om det kommer vara gratis eller kosta pengar att vaccinera sig ska landstingsstyrelsen ta beslut om.

Mer läsning

Annons