Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuggelförsök av uttjänt elektronik stoppat i Gävle

/
  • Riskfyllt. Tullverket har inte vågat tömma hela containern än. Det bedöms vara för farligt eftersom fyra bilar står staplade på varandra. ”Den var verkligen fullsmockad från golv till tak”, berättar Dan Ingemarsson på Tullverkets varundersökningsgrupp som hittills i år stoppat ett 30-tal liknande containrar runt om i landet, varav två i Gävle.
  • Massor av gammal elektronik. I containern fanns mängder av gamla tv-apparater, datorer och andra elektronikprylar. Nu ligger de bakom polisavspärrningar i väntan på att brott mot miljöbalken ska utredas.

Miljöskyddsinspektörerna tvekade inte. Det blev omedelbart exportförbud när den beslagtagna containern i Gävle Hamn i går gicks igenom.

Annons

Förutom bilar och kläder hittades mängder av olagligt elektronikavfall.

– Det är skrämmande, säger Agneta Lård, miljöinspektör på Gävle kommun.

I ett gammalt lermagasin i Gävle Hamn står containern som skulle skickas till Västafrika.

Inne i den står fyra bilar staplade på varandra och utanför säckvis med kläder, möbler, två mopeder och flera cyklar. Varor som det är helt okej att skicka till Västafrika.

Problemet är det som står bakom polisavspärrningar i ett annat hörn av lokalen – mängder av datorer, tv-apparater, mikrovågsugnar, radioapparater och andra gamla elektronikprylar som fanns instuvade i containern.

– Det är massor med elektronik som inte fungerar. Kablarna är avklippta och det saknas programvara, säger Magnus Westbergh, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Förbjudet skicka till Afrika

Saker som inte går att använda och som därmed räknas som skräp. Och det är strängt förbjudet att skicka sånt till Afrika.

– Vi ska inte skicka avfall till länder som inte kan återvinna och ta hand om det på ett bra sätt, säger Magnus Westbergh.

– De som arbetar med det riskerar att komma till skada. Risken är också att mycket handlar på soptippar eller bränns upp, säger Agneta Lård från kommunens miljökontor.

De beslutade därför genast att stoppa containern och ärendet har anmälts till polisen.

Detsamma skedde så sent som i september då samma person, som nu står som avsändare, försökte skicka samma container till Västafrika. Då innehöll den även miljöfarliga kylskåp. De är borta nu men annars är delar av innehållet detsamma.

Varken Tullverket, Länsstyrelsen eller kommunens miljöskyddshandläggare vet riktigt var varorna kommer ifrån, varför de skickas iväg eller vad de ska användas till.

– Vi brukar bara få svävande svar på det, säger Lars-Göran Johansson, gruppchef på Tullverket.

– En del kommer nog från vänner och bekanta och annat har köpts på Blocket. Det finns gåvobrev och kvitton för bland annat 20 tv-apparater men resten vet vi inte, säger tullinspektören Dan Ingemarsson.

Mer läsning

Annons