Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb skuta på kort Gävlebesök

/

Efraim Långstrump la under några timmar till vid Gävle under tisdagen. Nej inte riktigt kanske, men väl en av världens snabbaste skutor.

Annons

T/S Constantia är en tvåmastad slätskonert, byggd i Danmark 1908 och grundligt restaurerad i mitten på 90-talet.

– Det var bara stickor när den köptes, men nu är det den enda båt jag åkt som är heltät, säger skutans talföre ”best man” (andreman) Bert Berglund.

Han visar glatt runt både på däck och nere i kajutan. Facktermer om ankarkättingar och byssa haglar, åtföljt av några oväntade insikter. Som att det går åt flera miljoner varje år på investeringar i toppmodern utrustning. Bland gediget trä och 320 kvadratmeter segel skymtar en gps-navigator, en kortvågsradio och internkommunikationsutrustning med mera. Likt små fyrkantiga digitala öar i ett hav av gammalt hederligt sjömanskap.

– Det är mycket vi måste ha på grund av reglerna.

Förutom att vara ett övningsfartyg för ungdomar har Constantia också oceancertifikat och får därmed resa med passagerare över hela världen. Snabb är hon också.

– Vi har kommit trea i Tall Ship Race. När vi kryssar tar vi råseglarna, de riktigt stora skeppen. Det gör det hela lite spännande, säger Bert Berglund och ler.

Annons