Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbast tåg mellan Gävle och Uppsala

Tågsträckan mellan Gävle och Uppsala är landets snabbaste. Det visar en undersökning från Västsvenska handelskammaren.

Annons

Göteborgs dåliga tågförbindelser med Borås ligger till grund för undersökningen. För att belysa problemet undersökte handelskammaren 16 järnvägssträckor, som är cirka tio mil eller kortare, mellan Sveriges 20 största städer.

Efter att ha tittat på den snabbaste avgången på dygnet och jämfört med hur långt det är mellan städerna, visade det sig att tågsträckan mellan Göteborg och Borås är långsammast i hela Sverige. Medan den mellan Uppsala och Gävle är snabbast.

– Det är inte helt överraskande. Gävle–Uppsala har moderniserats de senaste årtiondena, beroende på att sträckan trafikeras av nästan all persontågtrafik mellan Norrland och övriga Sverige, säger Göran Unger, infrastrukturstrateg på Region Gävleborg.

Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren, tror att den höga hastigheten kommer att leda till att pendlingen mellan städerna ökar.

Det tror även Göran Unger, men tillägger att det hänger på att dubbelspår mellan bland annat Furuvik och Skutskär byggs, så att fler tåg kan trafikera sträckan.

– Trots hög standard och dubbelspår till största del räcker kapaciteten inte till. De delar som har enkelspår behöver byggas om till dubbelspår så snart som möjligt, säger han.

Mer läsning

Annons