Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacket i rätteninspirerar till hård-kokta deckare

/
  • pratade om böcker. Författaren och advokaten Jens Lapidus berättade om sina böcker och sitt författarskap på biblioteket i Gävle på söndagseftermiddagen.

Det är i rätten som Jens Lapidus får inspiration och kunskap till sina hårdkokta kriminalromaner. Han är nämligen försvarsadvokat och har under flera år fått ”gratis” undervisning om hur den undre världen fungerar och om hur snacket går.

Annons

– Det började med att jag var tingsnotarie i Sollentuna tingsrätt och där fick jag höra så mycket under rättegångarna. Jag fick inblickar i en värld som jag knappt anade att den existerade, berättar Jens Lapidus för en stor publik på Gävle bibliotek på söndagseftermiddagen.

Efter ett tag började han skriva ned vad han hört, bara lösa fragment. En gång i veckan gick han dessutom på en skrivarkurs och de gånger han fick beröm från de andra kursdeltagarna var när han läste upp sådana fragment.

Han började väva ihop fragmenten till en roman, som sen blev ”Snabba cash”, och hans stil är influerad av de hårdkokta amerikanska deckarna med ett aggressivt rappt språk och korthuggna meningar.

Hans andra bok ”Aldrig fucka upp” kom förra året och i nästa månad kommer hans tredje bok ”Gängkrig 145” ut. Men det är en bok med ett nytt grepp – den är gjord som en serieroman. Peter Bergting har tecknat och Jens Lapidus skrivit texten. Den handlar om två rivaliserande gäng i Botkyrka, om en konflikt som eskalerar.

– För första gången kan jag inte skriva alla detaljerna i texten, jag måste överlämna en hel del till Peter. Det var en utmaning att tänka i bilder i stället för text.

Visserligen jobbar han heltid som försvarsadvokat och han har familj med småbarn, men nånstans finns ändå tid för skrivandet och han poängterar det är en lustfylld hobby som ger honom energi.

– Men det är genom mitt vanliga jobb som jag får inspiration och kunskaper som jag sen använder i mitt skrivande, sa Jens Lapidus som nu funderar på ytterligare en bok som ska bli nummer tre i den tänkta triologin Snabba cash och Aldrig fucka upp. Annika Ågren

Annons