Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får Holly leka i Uppfinnaren

/
  • Om drygt en vecka är det dags för inskolning. Holly Sandahl Lundqvist fick en chans att kolla in leksakerna på sin förskola, den alldeles nya Uppfinnaren, redan i går eftersom hennes pappa jobbar på Teknikparken. Förskolan vill ha mycket samarbete med företagen i huset. Bland annat ska en företagare hjälpa dem att installera en webkamera i en fågelholk.
  • Hela personalskaran väntar på barnen: Johanna Edman Olsson, uppdragspedagog södra förskoleområdet, Carin Karlsson, barnskötare/ekonomibiträde, Lena Lithén, förskollärare, Katarina Dackell, förskollärare, Kristoffer Munter, förskollärare, Johan Bentzer, barnskötare, Kamilla Aspgren Kvarnström, barnskötare, Kerstin Norling, förskollärare, Anna Unné, förskollärare, Frida Blomqvist, dramapedagog, Lena Muller, förskolechef södra förskoleområdet. Nio av dem kommer arbeta bara här, medan tre jobbar i hela förskoleområdet.
  • På den nya förskolan Uppfinnaren finns det rum för det mesta, lugn, bus och upptäckaranda. Johan Bentzer, barnskötare, och Katarina Dackell, förskollärare, tycker att det känns fantastiskt att få bygga upp en ny förskola med uttalad natur- och teknikprofil.
  • Leksaker behöver inte komma direkt från affären. De anställda på förskolan Uppfinnaren har de senaste dagarna skaffat en hel massa gamla prylar som barnen så småningom kan leka och pilla med.
  • Överallt på förskolan Uppfinnaren finns prylar och inredning som kan stimulera barnens upptäckande när det gäller teknik och naturvetenskap.
  • Camilla Larsson, chef för förskola inom Gävle kommun

300 personer sökte de åtta jobben som förskollärare och barnskötare på Gävles nya teknikförskola Uppfinnaren. De utvalda står redo att ta emot 40 barn i höst.

Holly Sandahl Lundqvist smygkikade igår på sin förskola med sin pappa som jobbar i huset bredvid.

Annons

I den nyanlagda sandlådan leker Holly en stund vid ett av de begagnade borden som klätts med prickig vaxduk. Där står färglada lastbilar i plast. Slevar, kaffepannor och kastruller i rostfritt och aluminium. Mycket återanvändning, det tyckte personalen passade en förskola med natur och teknik som profil.

I buskarna bredvid hittar Holly en levande groda. Bilarna från Riks 80 hörs, men det luktar bara fuktig skog. Och skog är allt som syns utanför staketet. Här finns snickarbänk, kompisgunga, klätterställning och en rejält tilltagen cykelslinga.

– Vi beundrar alla små stationer som de byggt. Barnen får använda sin fantasi, säger Jennie Sandahl.

– Det blir inspirerad personal när de har valt att jobba just här, säger Tommie Lundqvist.

De bor i Andersberg men valde förskolan Uppfinnaren i första hand för närheten till jobben på Teknikparken och sjukhuset. Men ganska många av de barn som nu ska skolas in här hade någon annan förskola som förstahandsalternativ, till exempel populära Olsbackagården.

Det finns redan funderingar på att bygga en del till för att kunna ta in fler barn.

– Det ska bli spännande att se hur efterfrågan blir. Det ligger ju lite vid sidan av, men många passerar när de ska till jobbet, säger Elisabeth Marklund från barn- och ungdomsförvaltningen.

22 barn ska skolas in i september och ytterligare 18 i oktober-november. Förskolan är inte byggd i avdelningar, men alla barn kommer att vara knutna till två av de vuxna. Alla anställda har i sin utbildning inriktning mot natur, teknik och/eller miljö.

– Det känns jättehäftigt att få vara med och starta upp något nytt, säger förskolläraren Katarina Dackell.

– Det stod helt tomt när vi kom för två veckor sedan. Nu har vi satt vår prägel på förskolan och snart är det barnens tur, säger barnskötaren Johan Bentzer.

Mer läsning

Annons