Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart fylls Gavleån på med öring och lax

/

Snart simmar 2 500 nya fiskar i Gavleån. Om ett par veckor är det dags för den årliga stödutsättningen av lax och öring som blir mer än dubbelt upp jämfört med förra året.

Annons

2008 satte man ut 200 laxar och 894 öringar till en kostnad av 30 000 kronor. I år kostar man på det dubbla för att plantera ut 2 000 öringar och 500 laxar. Kultur & fritid står för halva kostnaden medan Gävle energi och tekniska kontoret betalar 15 000 kronor vardera.

– Det är en stödutsättning för att det ska bli mer fiskar i ån. Vi vill fortsätta att ha ett stort bestånd av öring som är attraktiv för dem som fiskar. Eftersom ån är så utbyggd som den är med Strömdalens kraftverk kan fisken inte vandra uppåt och då finns inte den naturliga föryngringen, säger Maria Fagerlund som arbetar med friluftsliv i Gävle kommun.

Arbetarbladet har tidigare fått vara med när utplanteringen sker. I år överväger Gävle kommun att hålla datumet hemligt för att inte riskera att folk fiskar upp den nyss utplanterade fisken, vilket ska ha skett tidigare år.

I Gavleån finns förutom lax och öring även abborre, gädda, gös, harr, regnbåge, sik och vitfisk. Fisket är gratis men kräver fiskekort.

Mer läsning

Annons