Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan barnen leka vid sjukhuset

Barnen ska få ta plats på Gävle sjukhus.
En lekpark med cykelbana, koja och klättervägg ska byggas på en av sjukhusets innergårdar.
– Det behövs ett ställe på sjukhuset där barn får lov att vara barn, säger lekterapeuten Anna Sving Sjöblom.

Annons

Att som barn vara på sjukhus är inte så lätt – oavsett om man själv är sjuk eller om man ska besöka en anhörig som är det. Det är en miljö som inte är byggd för barn och där det inte finns någon plats för lek och spring. Trots att det är just genom att leka som barn hantera jobbiga saker som rädsla, smärta och sorg.

Men nu ska det bli ändring på det.

Tillgängligt för alla

En av de tre innergårdar som finns på sjukhuset – mellan höghuset och de lägre byggnaderna intill – ska i höst byggas om till lekpark. Där ska finnas sandlåda, klätterställningar och gungor men också en cykelramp, koja, klättervägg och en liten fotbollsplan. Allt anpassat så att man ska kunna ta sig dit och leka även om man är sängliggande eller behöver rullstol.

– Som det är i dag finns det ingenstans där barn kan vara ute på sjukhusområdet. Har vi velat gå ut har vi fått ta oss till Boulognern, säger Anna Sving Sjöblom som är lekterapeut på barnkliniken.

Men det är inte bara de barn som själva ligger inne på sjukhuset som ska kunna leka där utan alla barn som passerar sjukhuset.

Fint för vuxna också

Dessutom ska det skapas fina utemiljöer även för vuxna. De två andra innergårdarna, som också står helt oanvända i dag, ska göras om till parker med växter, bänkar och belysning. Där ska såväl patienter som anhöriga och personal kunna gå ut och njuta av frisk luft och grönska.

Kostnaden för att göra i ordning de tre innergårdarna beräknas till drygt 4 miljoner kronor. Väl använda pengar anser landstingsrådet Maria Aspers (MP).

– Det leder till att patienterna tillfrisknar fortare. Det har läkande effekt att vara utomhus och i kontakt med naturen.

Mer läsning

Annons