Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer 70 procent av mjölken från Arla

Snart kan 70 procent av all svensk mjölk vara producerad av Arla.
Gefleortens mejeriförening har tidigare tagit strid mot dominansen.
– Frågan blir aktuell igen om deras fusion med Milko blir verklighet, säger Per Blomquist, vd för Gefleortens mejeriförening.

Annons

Gefleortens mejeriförening har länge varit kritiskt till hur Arla agerar på marknaden. I synnerhet mot de butiksbonusar som Arla betalar till handlare som väljer deras produkter.

Något som Per Blomquist menar är en av orsakerna till att Gefleortens satsning på särskilt lokalproducerad Upplandsmjölk inte slagit väl ut. Gefleortens har vid flera tillfällen anmält Arla till Konkurrensverket – men utan framgång.

– Deras ambition är att växa i hela Sverige och nu kommer de att bli väldigt stora, säger Per Blomquist.

Han tror dock att affären inte enbart behöver vara dålig för Gefleortens, då det blir lättare för dem att framstå som det mindre alternativet som finns nära konsumenterna.

– Vi räknar med att fusionen kommer att godkännas. Men att det blir med förbehåll att de måste avyttra en del av verksamheten. Kanske kan vi vara med där?

Enligt Arla Sveriges vd Christer Åberg vill företaget växa och behöver tillgång till mer mjölk – där av fusionen med Milko.

Är ni intresserade av att expandera även i Gästrikland och Norduppland, där Gefleorten har sitt kärnområde?

– Arla finns i dag över hela Sverige med många produkter. Men vi har som ambition att vara hela Sveriges matinspiratör och tror på tillväxt över hela landet de närmaste åren, säger han.

Mer läsning

Annons