Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart sågas sista brädan

15 oktober stannar sågverksproduktionen på Kopparfors sågverk i Norrsundet. Då är den sista brädan sågad, och en 120-årig sågverksepok går i graven. Alla 110 anställda sades upp 1 juli; de flesta med sex månaders uppsägningstid. Förutom sågverkets personal, så försvinner även Pålgårds med cirka 35 anställda.

Annons

22 mars lämnade Stora Enso beskedet om nedläggningen. Från GS Facket valde man dock att innan man accepterade beslutet, ta in en lönekonsult som skulle granska riktigheten i beslutet.

– Resultatet blev, att rent affärsmässigt var det rätt att lägga ner, det var det mest lönsamma för koncernen, förklarar Curt Lindström, fackordförande. Han tillägger att facket i alla fall ville göra vad de kunde när chansen fanns.

Pellets och bark kvar året ut

Efter 15 oktober så är det bara pelletsfabriken och barkpannan som fortsätter året ut. Utlastningen av virke, och försäljning av lager fortsätter också att säljas via containerbilar, lastbilar eller med båt.

Just nu har alla anställda träffat konsulterna från Startkraft och Trygghetsrådet. De 22 personer som fyllt 60 år, har haft samtal med sågverkschefen Christer Rosén. För dem finns individuella möjligheter att jobba ett halvår längre med att tömma alla lokaler och göra rent. Annars är det avtalspensioner som gäller för dem.

Ett visst missnöje mot ledningen har funnits kring fördröjningen av någon form av paketlösning. Det var först i juni som förslaget presenterades.

Betalt i sex månader

I paketet fanns löften om 18 000 kronor i sex månader för den som vill utbilda sig, eller starta eget. Om nya arbetet eller studierna har längre resväg än i dag, så ersätts man med milersättning för den överstigande sträckan. Möjlighet att prova annat arbete med bibehållen lön under en månad. Löneutfyllnad med max 5 000 kronor per månad i 18 månader, om den nya lönen understiger den nuvarande lönen. Flytten betald för den som flyttar till nytt arbete, samt avgångspension efter individuell överenskommelse för dem som fyllt 60 år.

– Svårast kan det bli för dem som är mellan 55 och 60 år, och givetvis hur allt påverkar samhällsbilden, menar Ola Palm, även han från fackstyrelsen.

25 har framtiden klar

I dagsläget har 25 personer redan framtiden klar. Två till studier, åtta till Ala sågverk i Ljusne, och övriga till andra arbeten; flera elektriker.

Alla anställda har nu kartlagts av Startkraft och Trygghetsrådet. I början av nästa vecka presenteras hur bilden ser ut.

Alla maskiner och utrustning ska i första hand ut inom Sverige till Gruvön och Ala. Därefter till NPG, Nordiska Produktions Gruppen, som också ägs av Stora Enso. Sedan blir det öppen försäljning inom landet och Norden, berättar Curt Lindström.

Mer läsning

Annons