Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart står en thaivagn i varje gathörn

/
  • Natthungriga gäster hittar till Lilla Bangkok på Södermalmstorg. Thanh Pan äger stället och även kiosken vid Konsum Eken och China Thai köket vid Coop Extra Fjällbacken.
  • SMASKENS! Wokad biff med bamuskott blir menyn denna tisdag för Thomas Lundgren och hans son. Pham Thi Nhi i China Thai köket serverar.

Den nya snabbmaten är thailändsk. Kiosker eller husvagnar som serverar thaimat har blivit allt fler i Gävle. Att köpa hem stekta nudlar och wokad kyckling är snart lika vanligt som hämtpizzan en fredag. Och fler ska det bli – snart kommer thaivagnarna till Bomhus och Rådhustorget.

– Det är gott och mycket mat som räcker länge, säger kunden Thomas Lundgren.

Annons

Det är strax efter lunchtid och Thomas har beställt wokad biff med bambuskott.

– Det är mycket bättre mat än hamburgare, det går inte ens att jämföra, säger Thomas Lundgren från Brynäs och fortsätter:

– Jag köper åt grabben i dag. Thaimat är gott, sedan är jag lite lat också, säger han.

Största delarna av thaivagnarna säljs av företaget Food Station Sweden Ab i Ystad. De började sälja pastavagnar på 1990-talet. Men upptäckte att det fanns ett behov att utveckla en thaivagn.

– Jag vågar påstå att det var vi som myntade begreppet thaivagn. Vi designar en vagn enligt vad kunden vill ha och vad som krävs, säger ägaren Resa Karimi.

För sju år sedan ökade efterfrågan, medan den riktiga toppen var år 2004.

– I dag står thaivagnar ungefär för 30 procent av vår försäljning. Men marknaden vill ha nya koncept hela tiden, om fem–tio år är det något annat som är populärt, säger han.

Thailändska köket har sin matbas i kött, fisk, grönsaker och skaldjur. Till det serveras oftast ris eller nudlar.

Metoden att steka och fritera kommer från Kina. Från Indien har många kryddor hämtats. Skillnad mot det europeiska köket är annorlunda ingredienser och kryddor som gör att man uppnår en harmoni av smaker samt hur maten läggs upp.

Portugisiska missionärer förde med sig chili från Sydamerika till Thailand på 1500-talet och det var då den kryddstarka maten började tillredas.

De viktigaste kryddorna är chili, både röd och grön, limeblad, koriander, ingefära, citrongräs och vitlök.

(Thailands nationalrätt) – Soppa med färska räkor, citrongräs

– Äggnudlar med curry.

– Grillad kyckling, ofta marinerad i fisksås, citrongräs, vitlök och peppar.

Mer läsning

Annons