Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snävare lagtolkningar ger hårdare bedömningar

De senaste åren har det pågått en ständig debatt om hårdare assistansbedömningar och nedskärningar som sker i smyg. Men det har inte gjorts några egentliga regeländringar, utan det är domstolarnas allt snävare tolkningar av lagen som lett till hårdare bedömningar.

Annons

I flera år har det funnits en opinion som vänt sig mot allt hårdare bedömningar i assistansfrågor och besparingar som drabbar funktionshindrade. Själva lagen LSS har inte ändrats, men enligt Monica Svanholm, verksamhetsansvarig för funktionshinder på Försäkringskassan, förändras handläggarnas bedömningar vartefter det står mer klart hur domstolarna tolkar lagen.

– Det har möjligen varit lite luddigt det här med var börjar måltiden och vad är ett grundläggande behov. När det blir mer preciserat hur vi ska tolka så påverkar det handläggarnas bedömningar, säger hon.

Svårare få personlig assistans

För två år sedan kom en dom från Regeringsrätten som enligt en analys som Försäkringskassan gjort nu i vår har lett till att det är svårare att få personlig assistans. Den har också påverkat hur förvaltningsdomstolarna dömt i andra assistansärenden.

En riktlinje

I analysen av domen skriver Försäkringskassan bland annat ”Vidare framhöll domstolen att det gällande insatsen personlig assistans har betonats i förarbeten att hjälpen och stödet ska vara av en mycket privat karaktär och att insatsen ska vara förbehållen situationer av krävande och komplicerad natur, i regel av mycket personlig karaktär. Regeringsrätten fann att det därmed inte torde vara alla praktiska hjälpbehov med till exempel påklädning eller måltider som avses, utan snarast sådana hjälpbehov som uppfattas som mycket privata och känsliga för den personliga integriteten.”

– I veckan diskuterar vi analysen och fångar frågor kring den. Analysen är en riktlinje i sig som är publicerad så att alla handläggare kan läsa den. Däremot har vi inte hunnit uppdatera vår vägledning som är det dokument som ska spegla hur regelverket ska tolkas, säger Monica Svanholm, verksamhetsansvarig för funktionshinder på Försäkringskassan.

Mer läsning

Annons