Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sned fördelning av makt

Landstingets nya politiska organisation ska granskas.
Bland annat ska man försöka rätta till problemen med att landstingspolitikerna känner sig allt mer maktlösa och att så många som var tredje funderat på att hoppa av.

Annons

– Vi vill se vad det finns för eventuella brister och rätta till dem, säger Björn Forsling, s, ordförande i landstingets demokratiberedning.

Det var i januari 2007 som landstinget Gävleborg införde ett nytt politiskt system. Bland annat ersattes de fyra lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna av en central nämnd som ansvarade för sjukvården i hela länet.

Färre frågor

Men det har kommit kritik mot den nya organisationen. Bland annat mot att färre frågor har kommit upp i landstingsfullmäktige och att fler beslut tagits i hälso- och sjukvårdsnämnden. Men också att nämnden har varit ganska svag.

Trots att den ansvarar för hela sjukvården – alltså den stora, tunga delen av landstingets verksamhet – har politikerna i nämnden haft förhållandevis lite tid att ägna åt sitt uppdrag.

I princip alla utom ordföranden är fritidspolitiker och det innebär att de haft små möjligheter att sätta sig in i frågorna.

Heltid i styrelsen

Det kan jämföras med landstingsstyrelsen där i princip alla heltidsarbetande landstings- och oppositionsråd sitter.

– Det är en snedfördelning när det gäller resurser och tid. Man gjorde nog en miss och förstod inte riktigt hur tungt uppdrag det är att sitta i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger Marianne Nygren, kd.

Hon upplever också att politikerna kommit längre från den verklighet de beslutar om när det är en central nämnd i stället för flera lokala.

Mer maktlösa

Som Arbetarbladet berättade i förrgår visar också en ny enkätundersökning att landstingspolitikerna i dag känner sig mer maktlösa än tidigare, att de tycker att tjänstemännen tagit över och att var tredje har funderat på att lämna politiken.

Men nu har landstinget alltså bestämt sig för att se över den politiska organisationen.

Konsultfirman Ernst & Young har fått i uppdrag att göra en utvärdering och se vad det finns för fördelar och brister.

Rapporten ska vara klar i slutet av november.

Sned fördelning av makt

Annons