Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöhögar ska placeras på bättre ställen

Till nästa vinter ska snöröjarna vara mer noga var de lägger snöhögar på skolgårdarna. I februari föll en flicka i Björke skola från taket till ett lekhus dit hon klättrar från en snöhög.

Annons

En fallolycka på Björke skola i februari kommer att leda till förändrade snöröjningsrutiner på skolorna nästa vinter. Flickan och hennes kompisar klättrade på en snöhög och vidare upp på ett 1,5 meter högt lekhustak. Hon stukade foten och fick en lätt hjärnskakning när hon föll ned på den hårda isiga marken.

Arbetsmiljöverket har hjälpt till att utreda olyckan och se hur liknande olyckor kan förebyggas i framtiden. Främst handlar det om att Gavlefastigheter ska ta med sina snöröjningsentreprenörer ut på skolorna och tillsammans med skolorna göra upp en ritning för var snöhögar kan placeras och var det inte är lämpligt.

– Sedan får verksamheterna anmäla till oss om snöhögarna blir för stora. Det är lite dubbelt, många vill ju ha kvar sina snöhögar för lek, det får bli lite från fall till fall. De ska inte läggas upp så att man kan klättra upp på ett intilliggande tak, säger Ola Falk, driftschef på Gavlefastigheter, som äger skolfastigheterna.

Minska riskerna

Stefan Grybb, biträdande rektor på skolorna i Björke och Trödje, vill inte ha snöhögar som är högre än 1,5 meter på skolgårdarna. Dels för att minska riskerna för att barn skadas vid lek på höga högar, dels för att det inte ska gå att bygga snögrottor, som kan rasa och orsaka allvarliga olyckor.

– Om de inte kan forsla bort snön kan det bli så att vi stänger av delar av skolgårdarna och begränsar lekytan, säger han.

Ett annat problem vid stora snömängder är att förskolebarn på många håll lätt kliver över gårdarnas staket. Det har Gavlefastigheter ingen lösning på.

Mer läsning

Annons