Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön pressar hemtjänsten

/
  • Ett 20-tal i personalen på hemtjänsten i Valbo är väldigt missnöjda med hur snökaoset påverkar dem.
  • Lotta Karlsson och Rose-Marie Almkvist har varit anställda sedan 2009 på hemtjänsten i Valbo och upplever att problemet alltid har förekommit på vintarna.
  • Rose-Marie Almkvist tog en bild på hur insnöade hemtjänstens bilar är på morgnarna när det är som värst.

Nu är personalens tålamod slut. På hemtjänsten i Valbo tvingas de varje dag använda cyklar som inte fungerar och gräva fram bilar ur snöberg.
– De äldre undrar varför vi kör runt i en snöigloo, säger Rose-Marie Almkvist.

Annons

Det saknas tak för hemtjänstens bilar i Valbo. Därför måste personalen gräva fram bilarna ur snön varje dag. När det snöade som mest fick tre personer hjälpa till att knuffa ut bilarna från den dåligt plogade infarten.

Vid Arbetarbladets besök har låset till cykelrummet frusit fast och går inte att använda. De anställda vittnar om att cyklarna ofta är obrukbara eller har fastfrusna växlar.

Vid bilarna saknas också motorvärmare vilket gör personalen konstant osäker på om bilarna ens ska starta i den bistra vinterkylan.

– När vi kommer fram till kunderna blir de förskräckta: Men vad kalla ni är om händerna, brukar de säga när vi kommer fram efter snöskottningen, säger Lotta Karlsson som jobbat på hemtjänsten i Valbo sedan 2009.

Bara några meter bort vid kommunala Gavlegårdarnas parkering finns motorvärmare. Men hemtjänstens personal får inte använda platserna, förklarar Rose-Marie Almkvist.

– Vi trodde att tumskruvarna inte kunde spännas mer eller att vi inte kunde springa fortare än vi redan gör. Men det här snöskottandet fördröjer oss jättemycket och vi måste fortfarande arbeta lika mycket, säger hon.

– Man är ju redan sen efter snöskottningen. Man blir frustrerad, stressad och får högt blodtryck av det här, säger Lotta Karlsson.

Rose-Marie Almkvist skrev en insändare tidigare i veckan om ämnet i Arbetarbladet. Hon har tillsammans med ett tjugotal andra anställda på hemtjänsten i Valbo nu tröttnat på att samhället ständigt nedprioriterar dem.

– Vi gör ett viktigt jobb och får jättemycket uppskattning från våra äldre. Men vår arbetsgivare visar inte samma uppskattning. Vi får inte kosta något, vi får aldrig något vi ber om. En man sa till mig: Snälla nån, har kommunen inte råd med ett garage? Och det kan man verkligen fråga sig, säger Rose-Marie Almkvist.

Mer läsning