Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden får bakläxa

Socialnämnden i Gävle gjorde fel när de avslog en 23-årig kvinnas ansökan om försörjningsstöd till hyreskostnad. Det anser Förvaltningsrätten i Falun, som skickar tillbaka ärendet till socialnämnden för omprövning. Den 23-åriga kvinnan har överklagat socialnämndens beslut om avslag, men socialnämnden står fast vid beslutet.

Annons

Socialnämnden anser att kvinnan borde ha planerat bättre då hon sa upp sin bostad och flyttade från en kommun i Dalarna, för att bli inneboende hos systern i Gävle. Kvinnan menar att hon och hennes dotter nu är i akut behov av bostad eftersom hennes syster flyttade i juni och de därmed blev bostadslösa. Hon säger att hon flyttade till Gävle i hopp om att få arbete. Men socialnämnden anser att kvinnan inte borde ha flyttat eftersom hennes behov tillgodosågs genom eget boende och bistånd i den gamla kommunen.

Ny prövning

Förvaltningsrätten menar att det resonemanget innebär att bidragsberoende skulle ha mycket svårt att flytta till en annan kommun. Den anser även att några större krav på egen planering inte kan ställas, eftersom över en månad gick mellan kvinnans flytt till Gävle och ansökan. Därför skickar Förvaltningsrätten tillbaka målet till socialnämnden för en ny prövning.

Mer läsning

Annons