Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten ändrar öppettider

Socialtjänsten i Gävle har fått kritik för att man varit svår att nå på nätter och helger.

Nu inför man dygnet runt-jour.

– Det blir en rejäl kvalitetshöjning, säger socialchefen Mats Collin.

Annons

När poliser kallas till en lägenhet där det förkommer våld eller annan brottslighet är det inte ovanligt att man även hittar barn där. Barn som behöver tas om hand direkt.

Det är bara ett exempel på akuta händelser där socialtjänsten behövs – men på kvällar och nätter har det varit svårt eller omöjligt att få någon hjälp.

På vardagar finns ingen att nå på socialtjänsten efter klockan 23 på kvällen, på fredagar och lördagar stänger socialjouren klockan 3 på morgonen och på söndagar finns man bara att nå några timmar på eftermiddagen.

Vid akuta händelser på andra tider har man antingen fått klara sig utan hjälp eller ringa runt i hopp om att någon chef svarar i sin mobil.

– Det har inte varit bra för någon. Vare sig för de som behöver få tag i oss eller personalen, säger socialnämndens ordförande Maritha Johansson (V).

Men nu ska det bli bättring. Från och med 2 maj kan polisen, sjukvården och andra instanser nå socialtjänsten dygnet runt. Man har tillsatt en särskild beredskapsgrupp med sex personer som turas om att ha jour var tredje vecka.

Familjehem ska kunna ringa

Dit ska också familjehem kunna ringa när det händer något akut med de barn och ungdomar som de har hand om.

– Vi hoppas att det ska ge extra trygghet och göra det lättare att få tag på familjehem, säger Maritha Johansson.

Den utökade jouren kostar lite mer, ungefär 600 000 kronor om året. Men det är en nödvändig satsning enligt Maritha Johansson.

– Vi har inget val. Vi kan inte fortsätta att ha det som vi haft det hittills.

Mer läsning

Annons