Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten: Brända moderns vilja styrde

Socialtjänsten i Gävle anser att den har handlagt vårdnadsärendet om barnen till den svårt brännskadade kvinnan på Öster i Gävle korrekt.

Annons

Det framgår av yttrandet till JO, med anledning av pappans JO-anmälan.

Pappan missnöjd

Pappan har anmält att han trots att han är helt frikänd från misstankarna om att ha tänt på mamman har fått mycket begränsat umgänge med barnen. Efter den frikännande domen har de bara träffats vid fyra tillfällen under 2010. Han är också missnöjd med att kommunen har agerat så att han i praktiken inte kunde överklaga kommunens omhändertagande av barnen.

Pappan har efter det interimistiskt fråntagits vårdnaden om barnen. I socialnämndens svar till JO framhåller man att det är skydds- och säkerhetstänkande som ligger bakom omhändertagandet av barnen.

Följsam med modern

När det gäller pappans umgänge med barnen skriver socialnämnden att man varit följsam mot moderns vilja att bara ordna umgänge för pappan om det kan ske under trygga former utan att barnens eller moderns vistelseort avslöjas.

Ny umgängesplan

I år har modern ändrat önskemålen och nu finns en umgängesplanering som innebär att pappan träffar barnen en gång i månaden i en lokal där socialförvaltningens personal medverkar.

JO har ännu inte tagit ställning till mannens anmälan mot socialtjänsten.

Mer läsning

Annons