Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södertull och Sandvikens sjukhus kan bli boende för flyktingar

/
  • Sandvikens kommun letar efter lokaler för att kunna skapa boenden för ensamkommande och Sandvikens sjukhus är en av byggnader man tittar på.
  • På Södertull finns en tidigare vårdavdelning som kan bli transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

Tomma vårdavdelningar på Södertull och på Sandvikens sjukhus kan bli boenden för ensamkommande flyktingbarn.
– Vi för samtal med kommunerna, säger regiondirektören Svante Lönnbark.

Annons

Region Gävleborg har sedan tidigare erbjudit sig att ta emot flyktingar på folkhögskolornas internatboenden. Man har totalt hittat 91 lediga platser främst på Västerbergs folkhögskola i Storvik och Bollnäs folkhögskola.

Men det är fler av regionens lokaler som kan komma att användas för att ta emot flyktingar.

Läs också: Valbo sportcentrum blir tillfälligt flyktingboende och Flyktingboende öppnat på Stenebergsskolan

Redan om några veckor kan det bli aktuellt att hyra ut lokaler på Södertull. Där finns ett helt våningsplan – där bland annat mellanvården tidigare fanns – som kommunen kan få använda.

– Det är en ganska stor vårdavdelning som passar väldigt bra för boende, säger regionens lokalstrateg Helena Ribacke.

Just nu används lokalerna som kontor men de kan tömmas inom några veckor.

Dessutom har regionen mark vid Södertull som man skulle kunna hyra ut. Där man skulle kunna sätta upp paviljonger för att få ännu mer utrymme.

Läget – alldeles intill Migrationsverkets lokaler – gör att Gävle kommun är intresserad av både lösningarna.

– Vi har stora behov av lokaler. Vi behöver både utrymme för vår personal som arbetar med utredningar och ett ankomstboende för ensamkommande barn, säger socialtjänstens chef Mats Collin.

Man behöver ha ett ställe där man tillfälligt kan ta emot de ensamma barn som väntar på besked om var i landet de ska få bo. De har hittills bland annat fått placeras på HVB-hemmet för ensamkommande på Björkegrenska men där är det nu rejält trångt och de platserna behövs till de barn som ska stanna i Gävle mer permanent.

– Att ordna boende för barnen är det som har högsta prioritet så vi hoppas att lokalerna går att använda till det, säger Mats Collin.

Än mer tomma vårdsalar finns på Sandvikens sjukhus och även där kan det bli boende för ensamkommande flyktingbarn. Men i så fall ett mer permanent hem för de barn som Sandvikens kommun redan har tagit emot eller kommer att bli tilldelade framöver.

Man har i dag inte plats för alla utan har fått köpa platser i familjehem och HVB-hem i andra kommuner.

Läs också: Sandviken kraftsamlar för att ta hem flyktingbarn

– Vi ser helst att vi kan ta hand om dem i egna kommunen, det blir både bättre och mer ekonomiskt, och vi försöker därför iordningställa fler lokaler till boenden, säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius.

Läkarvillorna vid Sandvikens sjukhus har nämnts som ett möjligt alternativ men nu tittar man även på möjligheten att hyra delar av själva sjukhuset.

I samma hus där sjukhusets rehabavdelning och äldreboendet Rosengården ligger finns en komplett vårdavdelning som kanske skulle kunna göras om till boende för ensamkommande.

– Vi ska titta på lokalerna och se om de lämpar sig för detta ändamål, säger Ann-Katrin Sundelius.

Läs mer: Sandviken vill inte ha några fler flyktingboenden

Mer läsning

Annons