Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sodexo stopparmat efter fläsklarm

Sodexo
,
som bland annat levererar maten till alla Gävles skolor
,
har köpt färdigmat som innehåller irländskt fläskkött. Efter helgens giftlarm stoppar företaget nu alla nya inköp och förbjuder användning av de varor som kan finnas i lager.

Annons

– Vi tar det här på största allvar, säger inköpsansvarige, Mats Nilsson.

Det var i helgen som det konstaterades att irländskt fläskkött producerat sedan i september innehåller miljögiftet dioxin. Nu visar det sig att giftet även finns i flera svenska produkter.

Sodexo som har centralköket i Gävle och levererar mat till alla skolor, många förskolor och till stadens äldre hade därför bråda tider på måndagen.

– Vi har kontaktat alla våra leverantörer för att ta reda på om de har använt irländskt fläskkött i de varor som vi har köpt. Två av dem har svarat ja hittills, säger Mats Nilsson.

Men då har Sodexos största leverantör inte hunnit kolla igenom sitt sortiment.

– Vi kommer inte ha någon helhetsbild förrän i morgon, säger Mats Nilson.

De kända produkter med irländskt fläskkött som köpts in är Findus frysta köttbullar, en pasta i gräddsås, skinkpaté och färdiga mackor med bacon från Sardus.

– Vi vet inte ännu Gävle har köpt några av de här varorna, även det kommer vi att få svar först under morgondagen. Då kommer vi också att få reda på vilka produktionsdatum som giftlarmet gäller.

Tillsvidare har Sodexos enheter uppmanats att inte ta några risker, därför får inga misstänkta varor användas. Findus verkar vara värst drabbade av giftlarmet.

På måndagen återkallade de sju produkter från konsumentmarknaden och nio från storköksmarknaden.

Livsmedelsföretaget Dafgårds drar tillbaka leveranser av bacon som sålts till restauranger och storhushåll.

Enligt ett pressmeddelande från företaget ska annat fläskkött i företagets produkter inte innehålla giftet.

Coop Forum i Valbo, Ica Maxi i Hemlingby och Willys i Gävle uppger samtliga att de inte har irländskt kött i diskarna. I de fall huvudkontoren upptäcker att det förekommer irländskt kött i blandprodukter i frysdiskarna finns det larmsystem som stoppar varorna för att kunna säljas till kunder.

Samtidigt som EU i går höll krismöte om giftlarmet och svenska företag jobbade med att dra tillbaka sina varor försökte svenska Livsmedelsverket lugna svenska konsumenter.

– Dioxin är ett miljögift som inte är nyttigt för oss. Därför ska man begränsa mängden dioxin man får i sig. Men om man konsumerat det vid något enstaka tillfälle är det inte farligt, sade Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons