Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia från Gävle: Jag har inte varit ­arbetslös en dag

/
  • ”Hemma”. Sofia Hanssons ”etta på fyra kvadratmeter med kokvrå” i lastbilen som hon delar med hunden Silverhöjdens Brummeliza. Här bor de båda två i veckorna när Sofia jobbar.

Sofia Hansson, 22, tröttnade på skolan och hoppade av i gymnasiet. Men genom Komvux yrkesutbildning har hon ändå fått sitt drömjobb – som yrkesförare.
– Jag har inte varit arbetslös en enda dag, säger hon.

Annons

Gävletjejen Sofia Hansson har gått sin egen väg för att komma dit hon är i dag. Efter att ha hoppat av gymnasiet började hon jobba inom hemtjänsten, men efter två år tröttnade hon även på det – hon ville bli yrkesförare.

– Jag trivs bakom ratten, då kan man lika gärna få betalt för det, konstaterar Sofia med ett skratt.

Sökte via Komvux

Eftersom hon redan hade jobb kunde arbetsförmedlingen inte hjälpa henne med utbildningen, men hon fick tipset att söka via Komvux i stället och så blev det.

I augusti för två år sedan påbörjade Sofia utbildningen. När hon nio månader senare var klar med studierna – och med ett körkort för tung lastbil med släp på fickan – hade hon redan ett arbete som yrkesförare som väntade på henne.

– Jag sa upp mig från hemtjänsten och började i stort sett dagen efter, säger hon.

Eftersom det var en linjekörning mellan Gävle och Örebro ledsnade hon till sist på att se samma väg varenda dag och jobbade ett tag i Söderhamn med vägarbete tills det var avslutat. I dag jobbar hon för ett åkeri i Stockholm. Hon åker och hämtar containrar i hamnarna och kör ut dem till kunder.

Varierande jobb

Och den här gången lär hon inte tröttna.

– Ingen dag är den andra lik. Nu är jag i Flen. I morgon kan jag sitta och snurra i Stockholm eller så skickar de mig någon annanstans. Jag vet inte från gång till gång var jag hamnar och det är så jag vill ha det.

Mer läsning

Annons