Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sohlberg kräver högsta hyreshöjningarna i Gävle

/
  • Hyresgästerna på Kansligränd i Gävle drabbas av en av de högsta hyreshöjningarna i Gävle.
  • Hyresgästerna på Kansligränd i Gävle tvingas gå till hyresnämnden om de ska slippa den kraftiga hyreshöjningen som fastighetsägaren drivit igenom.

Hyresgästerna på Kansligränd 2 i Gävle tvingas gå till hyresnämnden om de ska ha chans att slippa hyreshöjningen på över 7 procent – en av årets högsta hyreshöjningar i Gävle.
Detta sedan fastighetsägaren Sven-Erik Sohlberg strandat förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Annons

Det nybyggda huset ligger inklämt mellan två äldre hus, strax väster om Gävle teater.

Hyresvärden Ena City AB, som ägs av Sven-Erik Sohlberg, vill höja hyran så att den når samma nivå som i kommunägda Gavlegårdarnas lägenheter på Gävle strand.

I förhandlingarna med Hyresgästföreningen ska Sohlberg ha pratat om höjningar på upp till 25 procent under några år framåt.

I dag är hyran för en trea på 70 kvadrat på Gävle strand 8 026 kronor i månaden. Hyran för en lika stor lägenhet på Kansligränd skulle i dag vara 1 500 kronor lägre.

– Skillnaden är rimlig, tycker Mårten Gulin, ombudsman på Hyresgästföreningen.

Visserligen är husen på Gävle strand och Kansligränd ungefär lika gamla. Men standarden på Gävle strand är högre. Där finns diskmaskin och tvättmaskin i lägenheterna. Både bredband och garage ingår också i hyran, vilket inte är fallet på Kansligränd.

På Gävle strand finns dessutom bastu och tillgång till gästlägenhet. Närheten till vattnet har också betydelse för hyran, menar Gulin.

Arbetarbladet har pratat med hyresgäster som pekar på flera brister i huset på Kansligränd, bland annat att telefonerna ofta krånglar.

Det finns 13 lägenheter i huset.

De flesta är treor på 86 kvadrat. För dem kräver hyresvärden 570 kronor mer i månaden, vilket är betydligt mer än de högsta hyreshöjningarna hos Gavlegårdarna.

Hos Gavlegårdarna höjs hyrorna i år med i snitt 3,7 procent. Höjningarna varierar mellan olika områden men är som högst knappt 6 procent.

Inte förrän i tisdags fick hyresgästerna besked om att förhandlingarna strandat. Då hade hyresvärden redan skickat ut besked om den nya hyran.

– Det satte hyresgästerna under en väldig press, säger Mårten Gulin som inte vill säga hur de bör göra.

Sju har hyresgästerna är med i Hyresgästföreningen och de får hjälp av Hyresgästföreningen om de går till hyresnämnden. De andra får tvista på egen hand och stå för sina egna rättegångskostnader.

Hyresnämnden avgör vad som är marknadsmässig hyra.

Arbetarbladet har förgäves försökt nå företrädare för Ena City AB för en kommentar.

 

 

 

Annons