Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solängen har länets mest allmänbildade elever

/
  • Vinnare. Solängsskolan har länets mest allmänbildade elever. Skolan kammade hem priset för bästa skola, bästa klass och bästa elev i Gävleborg i Dagens Nyheters Nutidsorientering. I går stod bästa eleven Maria Sörgard i fokus.
  • Nutidsorienterare. Bästa eleven Maria Sörgard var i centrum när vinnarna i Dagens Nyheters nutidsorientering presenterades i går. Jennica Modin och Louise Bergström Östling är starka klasskamrater.
  • Allmänbildad. Maria Sörgard gillar frågesport och läser tre tidningar varje morgon. Nu kan hon stoltsera med en länsvinst i nutidsorientering.
  • Maria Sörgard
  • Tårtkalas. Solängseleverna bjöds på tårta när de kom till skolan i går morse. Då firade man länsvinsten i nutidsorienteringen.

Bästa skola, bästa klass och bästa elev.
Solängsskolan i Gävle kammade hem samtliga tre utmärkelser i Gävleborg när vinnarna i Dagens Nyheters riksomfattande Nutidsorientering 2008 presenterades i går.

Annons

– Vi är jätteglada. Kunskap är viktigt och det här är en värdemätare dels för klassen dels för eleven på vad man kan. Och så är det bra för skolan, säger Stefan Grybb, rektor för 7–9 på Solängsskolan.
I går var han på plats klockan sex på morgonen för att pynta skolan med grattisskyltar. När eleverna sedan började droppa in vid åttatiden väntade tårta för alla 440 elever och personal i entrén.Tävlingen vänder sig till elever i årskurs sju, åtta och nio. Solängsskolan har tidigare vunnit någon av utmärkelserna, men aldrig alla samtidigt. Bästa klass blev 9 D, en profilklass i fotboll.
– Det är andra året i rad som en fotbollsklass vinner. Det är för att det är fler pojkar, den bittra sanningen. Man brukar analysera det där och pojkar har oftast en eller två poäng mer än tjejer. Och killar är dubbelt så stora nyhetskonsumenter, säger SO-läraren Mats Åkerlind.Ändå var det 15-åriga Maria Sörgard som prickade in flest rätt i hela länet. Hon hade 30 rätt av 30 möjliga och dessutom rätt på en av fem utslagsfrågor. Det kan jämföras med landets vinnare Magnus Ek, i klass 8 E på Vallmarsskolan i Valdemarsvik som hade 30 rätt och 3 rätt på utslagsfrågorna.
– Att Maria blev bästa elev överraskade ingen. Hon hade 28 eller 29 rätt redan i sjuan så hon var ingen högoddsare bland lärarna, säger Mats Åkerlind.
Enligt Stefan Grybb gör inte Solängsskolan något extra för att eleverna ska bli allmänbildade.
– Vi har kursplaner att följa. Men det är upp till varje lärare att kolla på internet och läsa tidningar. Till stor del står eleverna själva för att ta till sig kunskap och information.
Skolan kommer nu att bjuda klass 9 D på lunch eller middag och Maria Sörgard ska få en särskild present som inte är bestämd ännu.
Eleverna i 9 D trodde inte att klassen skulle vinna.
– Det är roligt. Vissa frågor var jättelätta men vissa kluriga. Man har fått läsa tidningen lite extra, säger Jennica Modin.

Mer läsning

Annons