Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen ler över det populära Bönhuskaféet i Trödje

/
  • välkommen in! Trödje missionshus dörrar står vidöppna. Både gud och vädergudarna tycks vara på de kyrkliga arrangörernas sida.
  • 50-tal. Prylar från 50-talet är det som går åt på loppisen, meddelar Öjvind Englund.utmanare. Lisbeth Bohlin strålade ikapp med solen vid kaféet.
  • mix. Intrycken blandas friskt  på Bönhuskaféet.
  • påfyllning. Ellen Ohlsson ser till att hålla smörgåsbordet påfyllt.
  • fler än sju sorter.Det välsorterade kakbordet töms och fylls på i snabb takt.

Solen ler över Trödje missionshus. För sjunde året i rad hålls bönhuskafé under två veckor. Här fikas det, sjungs, tittas på utställning och handlas på loppis.

Annons

Sol och skön doft av gräs. Vuxna som fikar. Barn som äter glass och tittar på fåren i hagen. Alltmedan missionshusets dörrar står vidöppna. Inne i kaféet återfylls ständigt de välsorterade faten med smörgåsar och kakor. Från stora salen letar sig kyrklig sång ut genom entrén till de fikande gästerna under en klarblå himmel. Arrangörerna är uppenbarligen inte bara vän med sin kära gud, utan också med vädergudarna.

– I går var först dagen. På fem timmar kom det 300 personer och fikade och ännu fler som bara gick på loppisen, berättar Lisbeth Bohlin.

Det var inte fullt så många gäster på onsdagen men hon har likväl fullt upp med att fylla på smörgåsar och kakfaten. Lyckligtvis är hon inte ensam. Många hjälper till för att få det hela att rulla.

– Vi har personer som är över 90 år som hjälper till. Alla jobbar ideellt för församlingen, säger Lisbeth Bohlin.

Ett besök på bönhuskaféet kan jämföras med en minihappening. På ovanvåningen i missionshuset hålls en tjusigt uppställd utställning med olika sorters mattor och smiden.

– Vi har samlat ihop från gårdarna här omkring. Bland annat har vi slarvtjäll, en speciell matteknik från Gästrikland, förklarar sakkunnige Öjvind Englund.

Han står på husets baksida och håller i den oväntat stora loppisen. En loppis som verkligen gör skäl för namnet. Här finns gamla klockor, stekpannor, spinnrockar, telefoner, brödkavlar, inlines och en hel del annat. Det finns så att säga någonting för alla smaker, men Öjvind Englund kan avslöja vilken särskild fyndtrend som råder för närvarande.

– För tio år sen ville alla ha riktigt gamla saker, som spinnrockar. Nu är det 50-tal som gäller. De sakerna går åt direkt.

Ålderssammansättningen bland gästerna på kaféet är övervägande nyfikna äldre, som är här tillsammans med lika nyfikna barn.

Av allt att döma är det barnbarn och mor- och farfäräldrar som trivs ihop. De små krabaternas fascination över de många intrycken matchar många gånger de äldres intressen.

Mer läsning

Annons