Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somlan är den nya sommarsemlan

/
  • Somlan har samma utseende som en semla men den är gjord på karlsbaderdeg och har jordgubbsmousse, jordgubbar och vaniljkräm som fyllning.
  • Paulina Westman på Bodins bageri säger att kunderna blir lite förvånade när de ser vad de först tror är en vanlig semla.

Med sommaren kommer värme och med värmen kommer, somlor? – Folk kommer in och frågar, "har ni semlor?". Nä, vi har somlor, säger Paulina Westman.

Annons

Få kunde väl kring årsskiftet missa när semmelwrapen presenterade sig på bagerier runt om i landet. I Gävle tog den också plats och på vissa bagerier gick det snabbt att sälja slut på den nykomponerade semlan.

Nu lagom till sommarens värmebölja verkar nästa semmelvariant ha kommit till stan. På Bodins bageri i Gävle går det nu att köpa somlor gjord på karlsbaderdeg och med lite annan fyllning än den traditionella semlan.

– Det är jordgubb, jordgubbsmousse och vaniljkräm, säger Paulina Westman på Bodins bageri.

Paulina berättar att de har sett andra göra somlor som de sedan lagt ut på bland annat Instagram och de fick då idén att göra en egen variant även om det fortfarande är vissa som tycker att semlor inte ska experimenteras med.

– Många är lite traditionella och tycker man bara ska ha semlor en bestämd period och sen finns det andra som kommer in och frågar om vi inte har semlor året runt, säger Paulina.

Själv tycker hon det är roligt att göra något annorlunda av den annars så klassiska semlan med grädde och mandelmassa.

– Det är ju väldigt roligt för det utvecklas så det inte alltid är som det brukar vara. Sen kanske inte allting blir en hit.

Har detta blivit en hit då?

– Folk tycker den är god men vi har inte sett någon rusning, säger hon.

Mer läsning

Annons