Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobba utomlands, ja tack!

/
  • Till plantage på Gran Canaria. John Österberg, 17 år, läser natur på Vasaskolan. 13 juni åker han till norra delen av Gran Canaria för att jobba på plantage i tre veckor. ”Jag hoppas på att få en upplevelse, bra jobbmeriter och erfarenhet av jobb utomlands. Det blir trevligt att åka ut med vänner. Jag ska jobba med att ta bort ogräs och fixa andra saker. När vi slutar jobbet klockan 15.00 kan vi åka till stranden”, säger han.
  • Ska marknadsföra Gävle. Inför feriearbetet i Europa samlades förväntansfulla elever på Vasaskolan på onsdagseftermiddagen för att få en snabbkurs i hur man marknadsför Gävle under resan.

Direkt efter skolavslutningen i mitten på juni sticker andraårselever från Gävles gymnasium ut på sommarens kanske bästa feriejobb.

Annons

Vad sägs till exempel om att jobba i blomsteraffär på Mallorca, på lantgårdsrestaurang i Italien, eller vingård i Frankrike.

Feriejobben erbjuds i sex europeiska länder – England, Frankrike, Italien, Österrike, Slovenien och Spanien på fastlandet, Gran Canaria och Mallorca.

Två till fyra veckor

Jobben varar mellan två till fyra veckor och totalt i år åker 92 elever från Gävles gymnasieskolor.

En av dem är Tida Sawo från Vasaskolan. Hon ska till Österrike och jobba på värdshus i två veckor. Hon tror att språket kan bli en liten barriär även fast hon kan en hel del tyska.

– Jag läser tyska steg tre, men där pratar de österrikisk tyska, vilket låter helt annorlunda, så det kan vara svårt att förstå men jag hoppas att jag lär mig, säger hon.

Språkerfarenhet

Syftet med resorna har hela tiden varit att ge eleverna språkerfarenhet och att sporra intresset för att fortsätta med språk.

På tio år har sammanlagt 844 studenter åkt till olika platser i Europa. Den första gruppen feriearbetare åkte sommaren 2002. Då var de 40 stycken.

– De får prova på nya arbetssätt och tider, sätt att äta och andra vardagsrutiner. Många lär sig också uppskatta sin egen kultur, berättar Eva Noaksson på Arbetsmarknadsenheten i Gävle, som samordnat resorna sedan starten.

Jobba och fritid

Eleverna ska jobba 30 timmar i veckan och hinner förutom det förhoppningsvis med att uppleva en hel del på fritiden.

– Jag hoppas på att hinna åka till Venedig, säger Linda Larsson från Vasaskolan, som ska till Trieste i Italien och jobba på barnhem.

Marknadsföra Gävle

Inför resan samlades alla förväntansfulla elever på Vasaskolan på onsdagseftermiddagen för att få en snabbkurs i hur man marknadsför Gävle under resans gång.

Samtidigt talade Arbetsmarknadsenhetens chef Björn Hägg om sina erfarenheter från tidigare år och passade på att hylla eldsjälen och pådrivaren Eva Noaksson som nu gör sitt sista år i projektet.

– Det är mycket hennes nötande, tjatande och gedigna arbete som gjort att vi har kunnat genomföra detta i tio år, berättar han.

Mer läsning

Annons