Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnpiller gav Gävleläkare fängelse

Läkaren hade jobbat nattpass med bara tre timmars sömn.

Innan han satte sig i bilen för att åka hem tog han ett sömnpiller för att vara säker på att somna direkt när han kom hem. Följden blev ett drograttfylleri som gjorde att han körde ner två vägstolpar och greps av polisen.

Annons

Läkaren har nu dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grovt obehörigt avvikande från olycksplats. Han kommer att överklaga domen till hovrätten.

Flera vittnen såg läkaren köra ner ett trafikljus när han passerade polishuset i Gävle. Han vinglade ur bilen och försökte räta upp stolpen innan han satte sig i bilen och fortsatte färden. Nästan direkt körde han på även en lyktstolpe.

Läkaren har berättat att han inte minns något av detta. Hans första minne efter att han satt sig i bilen är att han finns i polishuset.

Tog piller innan bilkörning

Han hade jobbat ett långt pass och hade sömnbrist. Tidigt på förmiddagen var det dags att åka hem. För att vara säker på att kunna sova under dagen för att orka umgås med familjen på kvällen bestämde han sig för att ta ett sömnpiller.

Han tog det redan innan han satte sig i bilen och räknade med att pillret inte skulle börja verka under den korta bilresan till hemmet.

– Jag hade ingen avsikt att köra påverkad. Jag missdömde verkan av tabletten, den slog till ovanligt fort, säger läkaren.

Borde ha insett påverkning

Han säger också att både han och hans advokat är förvånade över domen. Och att de kommer att överklaga den.

– Vi tyckte att åklagaren öppnade för en mildare dom, men tingsrätten valde ändå en hårdare linje, säger han.

Men tingsrätten konstaterar att läkaren varit klart oaktsam särskilt mot bakgrund av att han som läkare har stor kunskap om mediciners effekt. Han borde ha insett att medicinen skulle kunna påverka hans bilkörning.

Det sömnaktiga tillstånd han körde bil i var därmed självförvållat.

Därför kan han inte undgå ansvar för rattfylleriet.

Enligt läkaren har han fått besked från sin överläkare om att domen inte kommer att påverka hans anställning. Arbetarbladet sökte i går hans chef, som dock inte var anträffbar.

Mer läsning

Annons