Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndag i Hemlingbys vinterparadis

/
  • Gott. Det kan vara svårt att äta med handskar på. Treåriga Noomi Hofvenstam får hjälp av mamma Linda att få i sig utflyktskorven.
  • Mysigt med matsäck. Linda Hofvenstam hjälper treåriga dottern Noomi att dricka varm choklad ur termosmuggen. Tillsammans med bland andra Nette Enström och hennes dotter Villemo hade de en härlig dag i Hemlingby i går.
  • Hej vad det går. Treåriga Villemo Enström hade mamma Nette med sig i pulkan.
  • Oskar Westlund, fem år, susade tillsammans med pappa Roger nerför pulkabacken i Hemlingby på en snöbräda.
  • Förutom skidåkning både nerför och på längden, pulkaåkning och fika kan man även ägna en söndag i Hemlingby åt att klättra i snödrivor. Det vet fyraåriga Saga-Maria Loikkanden Sundell.
  • Systrar med slalomskidor. Daniela och Matilda Ljungbeck, sex och fyra år, har båda åkt utför i ungefär i ett och ett halvt år. I går åkte de mest i snow parken.
  • Systrar med slalomskidor. Daniela och Matilda Ljungbeck, sex och fyra år, har båda åkt utför i ungefär i ett och ett halvt år. I går åkte de mest i snow parken.
  • Premiär i längdspåret. Mollie Asplund, snart tre och ett halvt år, tog sina första stavtag i ett riktigt skidspår i går. Tidigare har hon bara åkt lite hemma på gatan.
  • Per Johansson, Ingela Svedberg och Elsa Rodhe, med fem, tio respektive två Vasalopp i bagaget, berömde spåren i Hemlingby.
  • Längdskidåkning har blivit ordentligt inne igen.

Vad gör man en söndag i mitten av februari?
Arbetarbladet tog sig en tur till Gävlebornas eget vinterparadis Hemlingby där det var full fart i både backar och spår.
– Det är jättemysigt här för hela familjen. Och vilket kanonföre, sa Roger Westlund som tillsammans med femårige sonen Oskar susade nerför pulkabacken på en snöbräda.

Annons

Ett par minusgrader i luften och goda solchanser. Den kombinationen fick i går tusentals Gävlebor att söka sig till Hemlingby för en härlig söndag med skidor både utförs och på längden, pulka, termos och fika.

Medan mamma och storebror åkte slalom i backen intill passade femåriga Oskar på att rå om pappa Roger i pulkabacken.

– Det går fort, konstaterade Oskar nöjt efter att de gjort några snösprutande åk tillsammans på sin snöbräda.

– Efter all snö som kom i fredags är det perfekt mjukt i backen, tyckte Roger.

Några som tagit en paus i åkningen var Linda Hofvenstam med treåriga dottern Noomi, Sakari Loikkanen med fyraåriga dottern Saga-Maria Loikkanen Sundell och Nette Enström med treåriga dottern Villemo, som i stället ägnade sig åt korvgrillning och i småtjejernas fall även klättring i snödrivor.

– Vi har varm choklad, korv och några bananer med. En klassisk vintermatsäck, sa Linda medan hon hjälpte Noomi att med handskar på hålla i drickamuggen.

– För oss är det pulka som gäller. Vi har faktiskt inte varit här i Hemlingby så mycket, men det är väldigt bra och nära, tillade hon.

Ett stenkast bort ringlade sig kön till knappliften upp till bergets topp lång.

Daniela och Matilda Ljungbeck, sex och fyra år, åkte båda helt orädda i snow parken.

– Det är roligast att åka på kullen. Inte svårt alls, utan lätt, sa Daniela, som åkt utför i ungefär ett och ett halvt år, och som även berättade att det är pappa Torgny som lärt henne och systern att åka.

– Vi bor i Skutskär men är här mycket. Det blir ungefär två gånger i veckan. Det enda som saknas här är möjligheten att köpa sig en kopp kaffe i backen, sa han.

Även uppe vid spårcentralen var det gott om folk, rutinerade Vasaloppsrävar likväl som nybörjare. Längdskidåkning har som bekant blivit ordentligt inne igen.

– Det beror nog på vintrarna som varit de senaste åren. Och det är ju verkligen en perfekt motionsform, sa Agneta Lundberg som precis klarat av sexkilometerspåret.

Ingela Svedberg, Per Johansson och Elsa Rodhe, med tio, fem respektive två Vasalopp i bagaget, passade på att berömma spåren i Hemlingby.

– Till och med i fredags fanns fina, uppkörda spår. Kul att kommunen satsar på friskvård.

Mer läsning

Annons