Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sotarna lurade på 420 000

En tidigare förtroendevald i Skorstens­fejarmästarnas riksförbunds lokalavdelning där Gästrikland ingår åtalas för grov förskingring. Under 2010 försvann över 420 000 ur sotarnas kassa.

Annons

Mannen som är från Hälsingland, hade en ledande position i branschförbundets tredje krets, där både Gästrikland och Hälsingland ingår.

Hösten 2010 kom det inkassokrav mot föreningen.

Ett extra medlemsmöte tillkallades, men dit kom inte den nu åtalade styrelsemedlemmen. Efter mötet gjordes en polisanmälan mot honom.

Bokföringen var så bristfällig att det då inte gick att se hur mycket pengar som saknades.

Man uppskattade bristen till mellan 100 000 och 300 000 kronor. När åtalet kom på torsdagen hade summan stigit till 420 000 kronor, som den misstänkte nu krävs på återbetalning av.

Skorstensfejarmästarnas riksförbund är ett branschorgan där nästan alla sotare är anslutna. För medlemmarna i tredje kretsen där Västernorrland, Jämtland, Dalarna och Gävleborg blev följden av förskingringen att de fick göra en extra inbetalning för att täcka underskottet.

Föreningen fick också ställa in delar av planerad verksamhet.

Den förre styrelseledamoten åtalas nu för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Straffskalan om han döms ligger från sex månader till sex års fängelse.

Mer läsning

Annons