Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparade värmepengar kan läggas på underhåll

Den milda avslutningen på 2011 ledde till lägre energikostnader för de kommunala fastighets- och bostadsföretagen.

Annons

Gavlefastigheter, som äger kommunens lokaler, idrottshallar, skolor och äldreboenden, gjorde ett underskott på 5–6 miljoner kronor 2011. Anledningen är främst den kalla och snörika inledningen på 2011, men förlusten mildrades av den varma avslutningen på året.

– Den största fördelen den här vintern är att vi har sluppit röja snö på tak, säger Ola Falk, driftchef på Gavlefastigheter.

Men även på energikostnaderna märks en skillnad. Under november och december 2010 betalade företaget cirka 10,3 miljoner kronor i värme- och elkostnader. Samma två månader 2011 stannade samma kostnader på omkring 8,4 miljoner. Årsförbrukningen för 2011 blev bara något högre än ett normalår.

Även Gavlegårdarna lägger stora pengar på värme och el. Den årliga budgeten är 140 miljoner kronor, men kostnaderna för 2011 blev något lägre, mycket tack vare den varma avslutningen på året.

– Om vintern fortsätter så här är det så klart fördelaktigt. De pengar vi får över från värme och el lägger vi in i underhållsbudgeten, säger Gavlegårdarnas vice vd Lars Lennmalm.

Mer läsning

Annons