Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbanksstiftelsen lovar hålla sina löften

Uttåget ur Swedbank hindrar inte Sparbanksstiftelsen Nya att hålla sina löften.
– Vi kommer att hålla löftena när det gäller bidrag som vi beviljat men inte betalt ut, säger Jan Dahlberg, vd i Sparbanksstiftelsen Nya som sedan början av 1990-talet delat ut pengar i bland annat Gävleborgs län.

Annons

Jan Dahlberg befarade att sparbanksstiftelsen inte bara skulle tvingas stoppa fortsatta utdelningar utan också ta tillbaka löften som man redan gett.

Han anlitade juridiska experter som i veckan gav beskedet att stiftelsen kan stå för sina ord.

Som Arbetarbladet tidigare berättat så förlorade Sparbanksstiftelsen Nya cirka 700 miljoner på krisen i Swedbank.

Tillgångarna fanns i sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag som tvingades göra sig av med alla sina Swedbankaktier. Aktierna hade satts i pant när stiftelserna i höstas lånade pengar av försäkringsbolaget Folksam för att köpa nya aktier i Swedbank.

Flera projekt som rör forskning, kultur, idrott och näringsliv i bland annat Gävleborgs län drabbas när Sparbanksstiftelsen Nya tvingas slopa fortsatta bidragsutdelningar.

Ett av projekten är en större satsning på forskning vid Högskolan i Gävle.

Med början 2007 skulle sparbanksstiftelsen satsa 12 miljoner kronor för att stärka forskningen i bland annat energi, klimat och materialteknik inom området Byggd miljö.

Bidragen skulle pytsas ut under sex år – 2 miljoner om året.

Men inför 2009 bantades bidraget till 1 miljon kronor. Pengarna har dock ännu inte betalats ut. Jan Dahlbergs besked innebär att högskolan kommer att få pengarna.

– Sen måste vi ta en ”time out”, i varje fall under det här året, säger Jan Dahlberg.

Sparbankspengarna har hjälpt till att finansiera tre doktorandtjänster vid Högskolan i Gävle. Ytterligare en doktorandtjänst har diskuterats.

– Det innebär en påfrestning för oss, säger professor Bahram Moshfegh som leder forskningsprogrammet, om följden av att bidragen från sparbanksstiftelsen försvinner.

– Vi måste anstränga oss ännu mer för att hitta finansiering, säger han.

Bahram Moshfegh hoppas bland annat att statliga KK-stiftelsen kan hjälpa till.

Mer läsning

Annons