Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag om att korttidsplatser stängs

Förra året öppnade Gävle 30 extra korttidsplatser för äldre eftersom köerna till äldreboende var så långa. Nu finns ett sparförslag som går ut på att stänga extraplatserna. Detta trots att kön till äldreboende knappast har minskat.

Annons

– Jag är inte helt säker på att vi kan göra den här besparingen, säger Lena Lundgren (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Just nu väntar 82 Gävlebor på att få flytta till lägenhet i äldreboende. Det är lika många som i januari 2010. Kön var lång hela förra året, oftast omkring 80 personer men i slutet av sommaren över 100 personer. De äldre har i genomsnitt fått vänta två månader på att flytta från att de fått ett beslut om att de har rätt till en plats i äldreboende. Men en del har väntat betydligt längre.

Fullt hela året

På grund av den långa kön öppnade Gävle kommun akut 30 extra korttidsplatser för äldre på Bomhusgården, förutom de 63 som fanns i Gävle sedan tidigare. De öppnades i tre omgångar, i mars, juni och september.

Enligt korttidssamordnaren Gudrun Timber har det varit fullt hela året.

År 2010 gjorde omvårdnadsnämnden ett ekonomiskt underskott på 31 miljoner kronor. Därför måste de hitta sätt att minska kostnaderna i år. Ett sparförslag är att stänga korttidsplatserna i Bomhus 1 september och därmed spara 6 miljoner under hösten.

– Det här är ju tillfälliga platser och alltså inget som ingår i vår ordinarie verksamhet. Vår bedömning är att det är möjligt, men vi får följa utvecklingen, säger Torsten Sjöström, tillförordnad chef för omvårdnadsförvaltningen.

Stängning med värdighet

– Vi kan inte säga ett stoppdatum på Bomhusgården. Stängningen måste ske med takt och ton och värdighet i takt med att människor får erbjudanden om att flytta in i särskilt boende, säger omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren.

I augusti ska 17 nya lägenheter vara klara på äldreboendet Furugården i Valbo, och inom något år byggs ett nytt hus där med plats för 40 lägenheter till. Men hela tiden fylls på med nya äldre som behöver flytta till äldreboende eller åtminstone få vara på ett korttidsboende en period.

Öppnas vid behov

– Vi måste ha en beredskap för att öppna upp de här platserna igen om behovet finns. Även en ekonomisk beredskap, det måste vi ta med i kommande budgetförhandlingar, säger Lena Lundgren.

Mer läsning

Annons