Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav drabbar nattis och dagbarnvårdare

/
  • SOPPLUNCH. Klara Israelsson, Tova Israelsson, Hedda Lindström, Elin Jansson och Linus Holmsten trivs med barndagvårdaren Gittan Hansson och gulaschsoppan i skogen. Nästa år utökas grupperna i familjedaghemmen.

Familjedaghemmen i Gävle ska få 10,5 procent lägre bidrag än förskolan. Det betyder att alla barngrupper ökar med ett barn. Nu protesterar föräldrar och dagbarnvårdare i Bomhus.

– Då blir det som förvaring av barn, säger Gittan Hansson.

Även nattis måste spara nästa år.

Annons

Nattis och familjedaghemmen är två verksamheter som står inför sparkrav. Det beslutade barn- och ungdomsnämnden i onsdags.

I Bomhus finns det 14 dagbarnvårdare och 64 barn i de olika familjedaghemmen. Föräldrar har hört av sig till barn- och ungdomsnämnden, de är oroliga för ökade barngrupper. Det handlar om ytterligare ett barn i varje grupp.

Vet om det

– Tyvärr vet vi om det här. Föräldrarna pratar mycket om det och varken vi eller de vill ha större barngrupper. Det är mysigt som det är nu, säger Gittan Hansson.

Hon och fyra andra barndagvårdare är tillsammans med barnen i Graneberg, Bomhus. De tror att konsekvenserna blir sämre kvalité i deras arbete när barngrupperna blir större.

– Det handlar om allt från att jag måste köpa större kylväska och termos till att det blir svårare att ta sig på utflykter och ett mycket större ansvar, säger Ulla Söderqvist, som jobbat som barndagvårdare i snart 35 år.

De vikarierar även för varandra när någon i gruppen i sjuk och då betyder det ännu flera barn.

”Viktigt med små grupper”

– Det är viktigt med små barngrupper för de yngsta barnen behöver tiden och passning på ett annat sätt. Sedan vill man ju hitta på någon aktivitet med de äldre barnen, säger Ulla Söderqvist.

Enligt en enkät i Gävle kommun är föräldrar till barn på familjedaghem mer nöjda med verksamheten än föräldrar till barn på förskolor.

Jens Leidermark (S), ordförande i barn-och ungdomsnämnden är medveten om att det finns en oro. Men påpekar att Gävle har i jämförelse med andra kommuner dyrare familjedaghem. Nu krävs en större besparing. Det kan även bli tal om att barndagvårdare ska placeras om inom barnomsorgen.

Minskad elevpeng

– Det är elevpengen som minskar med 10,5 procent jämfört med förskolorna. Då måste man jobba annorlunda och det är upp till varje chef att göra en budget, säger han.

Även barnomsorgen under kvällar, nätter och helger drabbas av besparing. 4 procent ska sparas i verksamheten nästa år. Konsekvenserna kan bli att nattis har stängt vissa storhelger och svårigheter vid schemaplanering. Förskolechef Lenah Öhlander har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons