Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkraven mot Forsbacka möts av kritik

/
  • Lena Holm, ordförande i Forsbacka IF och bandyspelaren Pelle Nejman är upprörda över de planerade besparingarna av Forsbackas idrottsplats.
  • Rasmus Jonsson, Ronja Jonsson, Max Widlund och Lisette Zetterberg tycker det är synd att isen försvinner från Mariehov.

I Forsbacka möts kommunens sparkrav av kritik.
– Det är ett hårt slag mot Forsbacka, säger Lena Holm, ordförande i Forsbacka IF.

Annons

Kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle måste spara nio miljoner kronor. I onsdags presenterades en rad besparingar, bland annat stängs driften av idrottsplatserna i Hedesunda och Forsbacka. Det innebär att Mariehov stängs vintertid- ett dråpslag för Forsbacka som är en välkänd bandyort.

– Hela Forsbacka och varje barn drabbas av besparingen. Alla ortens barn och ungdomar åker skridskor här, vi har ett väl fungerande samarbete med skolan, säger Pelle Nejman, spelare i Forsbackas bandylag i division ett och ungdomstränare.

Lena Holm tycker att det är olyckligt att det är de små orterna som drabbas. Hon påpekar att Forsbacka är en inflyttningsort och att en fungerande idrottsplats är attraktivt för familjer som överväger att flytta till orten.

– Kultur och fritid har valt att spara sammanlagt en miljon kronor på tre små föreningar i kommunens ytterområden. Var är miljötänket? Är det verkligen en politisk vilja att föräldrar ska tvingas skjutsa sina barn till isar i Gävle och Sandviken? Finns det istider för dem där?

Lena Holm och Pelle Nejman har svårt att se hur kommunen ska kunna spara pengar på att stänga ned verksamheten på Mariehov.

– Vi är många som jobbar ideellt. Vi kan bara spola upp isen när det är riktiga vintrar, i år har det gått bra. Problemet är att kommunen tar bort utrustningen och spolmaskinen. Isningen sköter vi redan själva men vi har inte råd att köpa ny utrustning.

Kultur- och fritidsförvaltningen hade ett möte med Forsbacka IK i onsdagskväll.

– Det fanns inga andra alternativ. Vi har inte alls varit delaktiga eller haft någon möjlighet att påverka. Det känns inte rätt, säger Pelle Nejman.

Lars Sandberg, chef för idrottsavdelningen på kultur och fritid, menar att det går att spara 400 000 kronor genom att lägga ned vinterverksamheten i Forsbacka.

– Det är främst kostnader för maskiner och personal. Vi hyr in personal från Markbyggarna, i Forsbacka jobbar en halvtidsanställd vaktmästare. Vi hoppas kunna avsluta kontraktet med Markbyggarna redan i oktober.

Nästa vecka ska ärendet diskuteras i kultur- och fritidsnämnden och i juni ska kommunfullmäktige besluta hur stora ramar de olika nämnderna får 2010.

 

 

Mer läsning

Annons