Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårvägssatsning läggs ner

/

Det blir inga spårvagnar i Gävle. Svenska spårvägssällskapets lokalavdelning ger upp på grund av kommunens ointresse.

– Det känns tungt, för vi trodde på det här, säger avgående ordföranden Mats Nauwelaertz de Agé.

Annons

I ungefär fem år har Svenska Spårvägssällskapets lokalavdelning i Gävle arbetat för att några av de gamla spårvagnarna, som rullade i centrala Gävle fram till 1952, skulle renoveras och tas i bruk igen. Man hade tänkt sig en museispårväg på spåret som finns från Gävle varv, förbi gasklockorna och Stenebergsparken upp till Fältskärsleden.

Styrelsen orkar inte mer

Men nu ger sällskapet upp sina planer och lägger ned hela sin förening.

– Vi har kämpat på så pass länge utan att kommunen har varit intresserad. Nu orkar inte styrelsen längre och ingen annan vill ta över, så det finns inget annat val än att lägga ned, säger Mats Nauwelaertz de Agé.

Inget stöd

Han tycker att föreningen har gjort allt rätt. De har köpt in två av Gävles gamla spårvagnar, sökt sponsring och stöd från lokala företagare och samlat ihop nästan en halv miljon kronor från kommunens donationsfonder, Sparbanksstiftelsen och Riksantikvarieämbetet. De har även uppvaktat både tjänstemän och politiker men har nu fått besked om att kommunstyrelsen inte har planerat något ekonomiskt stöd till spårvägssällskapet under de närmaste fyra åren.

– Det känns tungt, för vi trodde på det här. Jag tror också att allmänheten hade tyckt att det skulle vara fantastiskt kul och det finns stor chans att det hade lockat turister.

En annan sak som tyder på att kommunen saknar intresse tycker han är att den del av spåret som togs bort i samband med saneringen av Stenborgskanalen inte ska ersättas.

– Jag tror att alla tycker att museispårvägen är en trevlig idé. Men det kostar 130 000 kronor att lägga tillbaka spåren och det kan vi inte göra för det här ändamålet, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Ingen lämplig lokal

Arbetarbladet rapporterade redan för ett år sedan att de två spårvagnar Gävlesällskapet köpt in var på väg att försvinna från staden. Anledningen då var att man saknade lämplig lokal att restaurera vagnarna i. Nu försvinner den ena, vagn 1, tillbaka till Malmköping. Vagn 104, en passagerarvagn, kan komma att renoveras för Djurgårdslinjen i Stockholm. Spårvägssällskapet i Gävle har en del pengar kvar i kassan som kan användas till transporten av vagnarna från Gävle.

Mer läsning

Annons