Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelare intog bibblan

/
  • Under spelkvällen på stadsbiblioteket anordnades bland annat en turnering i det populära tv-spelet
  • Yones Mahmoud spelade ett tv-spel där man är diskjockey och ska hålla koll på skivor.
  • Markus Hedblom, Adam Lundström och Magnus Leander provade på att spela sällskapsspelet
  • Markus Hedblom, Adam Lundström, Peter Engström och Magnus Leander provade på att spela sällskapsspelet
  • Peter Engström, sekreterare i Sverok Gävleborg/Dalarna menar att spel är en lika stor och levande kultur som böcker och teater.
  • Yones Mahmoud spelade ett tv-spel där man är diskjockey och ska hålla koll på skivor.

Stadsbiblioteket förvandlades till spelhåla på lördagskvällen. Först var det brädspel och tv-spel för brinnande livet och lite senare på kvällen iscensattes ett lajv där spelarna skulle rädda böcker för att försvara demokrati och yttrandefrihet.

Annons

Det var spelarföreningen Sverok som stod för arrangemanget tillsammans med Stadsbiblioteket och Musikbiblioteket i Gävle. Från klockan fem på kvällen kunde Gävleborna prova tv-spel, brädspel, rollspel och mycket annat.

Yones Mahmoud är djupt koncentrerad på ett tv-spel som går ut på att man är discjockey och inte ska göra något misstag när man scratchar skivor. Favoritspelet är dock zombiespelet "Dead rising".

– Jag spelar jättemycket. Vi såg att det skulle bli spelkväll här så mamma, pappa och min lillebror är också här, berättar han.

Vid sjutiden på kvällen packades dock alla tv-spel och brädspel ihop och biblioteket stängdes för oanmälda besökare. Då inleddes ett så kallat lajv, som pågick fram till midnatt. Historien var en dystopi där ökande övervakning och inskränkningar av yttrandefriheten har gjort att böckerna ska sorteras bort från biblioteken. Spelarnas uppgift är att rädda så många böcker de kan innan de bränns upp.

Lajv är ett levande rollspel som går till så att spelare klär ut sig till sina karaktärer och förses med uppdrag som ska utföras inom ramen för en gemensam intrig.

– Det blir mer konkret jämfört med att se en film. Man känner känslorna i sin egen kropp och lär sig jättemycket, säger Lina Svensson, ordförande för Sverok i Gävleborg och Dalarna.

Sverok kallar spelvärlden för "Sveriges snabbast växande folkrörelse" och organisationen har i dag 95 000 medlemmar i landet.

– Spel är en levande kultur lika mycket som böcker och teater, säger Peter Engström från Sverok.

Mer läsning

Annons