Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelställen riskerar polisanmälan

Ytterligare tre spelställen i Gävle riskerar en polisanmälan från Lotteriinspektion. Inspektionen kräver tillstånd från staten medan spelbolagen anser att den svenska lagen inte gäller. I kläm däremellan finns hundratals små butiks- och kaféägare i landet.
– Det är märkligt att Lotteriinspektionen fortsätter att polisanmäla, säger Daniel Håkansson från företaget Scandic Games.

Annons

Enligt lagen är det bara statliga bolag som kan få tillstånd för spelmaskiner av typen Jack Vegas som drivs av Svenska Spel.

Men privata spelbolag är på aggressiv kollisionskurs med det statliga monopolet. De ställer ut liknande maskiner hos små kaféer, restauranger och videobutiker och hävdar att de är lagliga eftersom de egentligen bara är terminaler uppkopplade mot servrar utomlands.

Huvudkontor i Tjeckien

– Vi har vårt huvudkontor och våra servrar i Tjeckien, och det är där spelet sker och därför bryter vi inte mot svensk lagstiftning, säger Daniel Håkansson på Scandic Gaming, ett av de största privata spelbolagen.

Deras maskiner finns bland annat hos Natti Natti Video vid Centralplan i Gävle. Efter en inspektion nyligen har Lotteriinspektionen skrivit till butikens ägare där man hotar med åtgärder om inte automaterna tas bort. I klartext handlar det om polisanmälan och att maskinerna tas i beslag.

Natti Nattis ägare vill inte uttala sig, mer än att maskinerna inte är hans, han hyr bara ut plats till dem.

Videobutiken i Sätra centrum och Café 2000 vid Hamntorget är två andra spelställen som nu hotas av polisanmälan.

I Café 2000 är maskinerna för tillfället borttagna efter en brand. Men ägaren Mehdi Attabipour tror inte att han gjort något olagligt.

Avtal med spelbolaget

– Jag har ett avtal med spelbolaget. Jag vill inte göra något olagligt, säger han.

Lotteriinspektionens linje är att det inte spelar någon roll att maskinerna är uppkopplade mot utlandet. Spelet sker där maskinen står, och där spelarna befinner sig.

Men under de senaste åren har Lotteriinspektionen fått ett par domar mot sig där domstolar har godkänt de privata spelbolagens argumentation. En av dem ska snart avgöras av Högsta domstolen.

Fått rätt

– Det är konstigt att Lotteriinspektionen inte låtsas om att vi har fått rätt i flera domstolar och fortsätter att polisanmäla, säger Daniel Håkansson.

Mer läsning

Annons