Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittrade meningar om trädfällningar

/
  • Skymmer solen. Ola Bengtsson vill att åtta träd ska fällas i bostadsområdet för att det ska bli ljusare. Och han är inte ensam, en majoritet av de boende vill att träden ska fällas och nu ligger ärendet på kommunens bord.
  • Längtar efter solen. De höga tallarna hindrar eftermiddagsstrålarna att nå Ola Bengtssons veranda. Nu har han tillsammans med sina grannar ansökt om att få fälla åtta träd i området. Men det krävdes en sluten omröstning i bostadsrättsföreningen för alla tycker inte lika.
  • Kommunen får varje år in omkring 500 ansökningar om att träd ska fällas. Endast 25 blir godkända.

Jakten på fler soltimmar och rädsla för att träden ska blåsa omkull driver Gävleborna att ansöka om att kommunala träd ska fällas. Varje år strömmar det in omkring 500 ansökningar till kommunen.

Annons

– Det skulle inte fungera om vi tillgodosåg allas önskemål. Träden är vår oas, det är lungorna i stan. Vi måste tänka på framtiden och efterlevande, säger kommunens parkingenjör Jan-Olov Åsén.

Av de 500 ansökningarna är det 75 som blir godkända.
– Många blir ju arga och kanske tycker att våra motiv inte riktigt håller. Jag kan förstå dem ibland, det kan tyckas konstigt men vi måste ta ett helhetsansvar och hålla en rak linje. Om en får vill alla andra också, säger Jan-Olov Åsén.

När det är fint väder skymmer tallarna solen och hindrar strålarna att landa på Ola Bengtsson uteplats. Eftersom marken ägs av kommunen har han tillsammans med sina grannar i bostadsrättsföreningen skickat in en ansökan om att få fälla träden. Men det råder delade meningar i radhuslängorna. Föreningens ordförande vill inte uttala sig om ansökan och menar att frågan har blivit för infekterad.
Efter en sluten omröstning bland medlemmarna ville ändå majoriteten att åtta av de elva föreslagna träden skulle fällas.
– Jag har sagt ja till alla. För det första så skymmer de solen och på ett träd går rötterna så att man inte ens kan ha gräsmatta där, säger Ola Bengtsson.

Han har ingen direkt förståelse för dem som vill att träden ska stå kvar.
– Nej, egentligen inte. Det är viktigare att det finns sol än att träden står kvar.

Claes Pira driver markserviceföretaget Pirab AB och anlitas av både privatpersoner och kommunen för att fälla träd. Han har märkt en tydlig ökning av förfrågningar det senaste året och enligt honom är det inte helt ovanligt att trädfällningar skapar oenighet.

– Det är väldigt vanligt när man är ute i bostadsträttsföreningar att det finns ett läger för och ett emot. Det har aldrig kommit till några handgripligheter eller fastkedjningar, men man märker att folk inte alltid är överens. Men vi kan inte gå på annat än vad styrelsen beslutat, säger han.

Väcker känslor

Även andra trädfällare märker att frågan engagerar.
– En gång när jag skulle fälla träd kom det en som tog strupgrepp och sa "Här ska du inte fälla något träd". Sågen var igång så jag fick slänga den åt sidan och knuffa bort honom, säger Tony Knutsson på företaget Asfalt och mark.
Om Ola Bengtsson och hans grannar får kommunens godkännande att fälla träden är ännu oklart.

– När vi gör en sådan här bedömning måste vi tänka på en helhet för hela området. Man kan inte tillgodose en person som bor där för träden är borta för evigt, de går inte att ersätta, säger Jan-Olov Åsén.
Möjligheterna att få kommunens godkännande är små.

– När man ser ett träd som är direkt farligt, då tar vi ner det, men vi tar ju inte ner träd för att de skymmer solen eller skräpar ner bilar.

Mer läsning

Annons