Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sponsring för miljoner riskerar att försvinna

/
  • Familjeslanten i Gävle var en av alla aktörer som fick bidrag av Sparbanksstiftelsen Nya förra året. Här tar föreningens ordförande Börje Larsson emot checken på 491 000 kronor från Ingalill Raela.

För Sparbanksstiftelsen Nya, som delar ut pengar till kultur-, sport och näringslivsprojekt i Gävleborg, blir Sparbanksstiftelsernas krasch kännbar.
– Medlen som står till vårt förfogande blir betydligt mycket mindre, Sten Halseth, styrelseordförande i Sparbanksstiftelsen Nya.

Annons

Sparbanksstiftelsen Nya verkar inom Gävleborgs, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län, samt Älvkarleby kommun. Stiftelsen ger pengar till olika projekt inom områdena näringslivsutveckling, forskning, utbildning, idrott eller kultur. Förra året beviljade stiftelsen sammanlagt drygt 19 miljoner kronor i bidrag, bland annat till Familjeslanten och Högskolan i Gävle. År 2007 fick Furuviksparken 3 miljoner kronor för att bygga ett stort aphus och en forskningsstation i samarbete med Lunds universitet.

Pengarna kommer från utdelning på stiftelsens aktier i Swedbank.

– Hela vår verksamhet grundar sig på utdelning från aktierna. Nu verkar det inte bli någon sådan i år, säger Sten Halseth, styrelseordförande i Sparbanksstiftelsen Nya.

För de projekt som redan har fått pengar betyder det ingenting, men vad det innebär för stiftelsens fortsatta verksamhet är väldigt osäkert. Styrelsen ska analysera situationen på ett extrainsatt möte i veckan.

– Det vi vet är att det blir mycket, mycket mindre pengar att dela ut än tidigare år, säger Sten Halseth.

Tror du någon av era bidragstagare går omkull på grund av det här?

– Vi har som ledstjärna att mest ge pengar åt avgränsade projekt, och beslutar alltid år från år om bidragen. Ingen ska finansiera sin verksamhet för all framtid på det här sättet, men det är klart att de som har fått bidrag flera år i rad gärna vill fortsätta med det.

Mer läsning

Annons