Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Spräck budgeten för mer busstrafik”

Det är osäkert om pengarna räcker för stomlinje 4, den planerade nya busslinjen mellan Hagaström och Hemlingby köpcentrum.


Men de borgerliga ledamöterna i tekniska nämnden vill ha busslinjen nu även om det innebär ett budgetunderskott på flera miljoner kronor.

Annons

Dyrare bränsle och höjda löner gör att tekniska nämndens budgetramar inte räcker.

Tekniska nämnden har fått 5 miljoner kronor för att öppna den nya busslinjen men de pengarna vill majoriteten i stället använda för att bibehålla nuvarande trafikvolym.

Anéa Elfving, s, ordförande i nämnden, hoppas att stomlinje 4 ändå kan bli verklighet i slutet av 2009 eller början av 2010.

Detta genom att man bättre samordnar och effektiviserar färdtjänst, skolskjutsar och andra så kallade samhällsbetalda resor.

– De kanske kan organiseras på annat sätt och då kan man lösgöra mycket pengar, säger Anéa Elfving.

Leif Meijer, m, tycker att nämnden i stället borde ha tagit ett underskott på 7–8 miljoner kronor och bett kommunstyrelsen täcka upp.

– Kollektivtrafiken är oerhört viktig och till nytta för alla. Nu finns också 100 miljoner kronor som kan användas, säger han och pekar på de pengar som var tänkta för kulturhuvudstadssatsningen.

Men varken socialdemokrater eller miljöpartister var beredda att ”med berått mod” spräcka budgeten.

– Jag hoppas att vi både kan ta ansvar för budgeten och hitta lösningar så vi kan starta stomlinje 4 senare under året, säger Inger Schörling, mp.

Majoriteten beslutade också att linje 11 och 12 läggs ned och ersätts med en ny 12:a som går mellan Åbyggeby och Bomhus via Strömsbro, Näringen, Gävle strand och Brynäs.

Nämnden ger också Tekniska kontoret uppdraget att se om det går att ordna kollektivtrafik för framförallt äldre i Sörby, antingen med taxi eller genom att någon busslinje dras om.

Mer läsning

Annons