Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU Gävleborg blev vittnen till valfusk i Turkiet

/
  • Lagbrott. Enligt turkisk lag är det förbjudet att propagera under valdagen för något parti. Ändå fick AKP:s vallokaler vara öppna.
  • Beväpnad. Militär med vapnet i högsta hugg utanför en vallokal, trots att det är ett lagbrott.

SSU Gävleborg vill starta ett internationellt samarbete. Därför åkte de till Turkiet för att knyta kontakter samtidigt som de bevakade valet på plats. Men vad det fick se var allt annat än smickrande.

Annons

I mitten av juni avgjordes valet i Turkiet. Regeringspartiet AKP tog hem segern. Men den grupp från SSU i Gävle som fanns på plats för att ideellt bevaka valet vittnar om otillåtna metoder som partiet tog till för att vinna.

– Vi såg hur folk blev misshandlade och hur regler inte följdes. Det var hemskt, säger Sergio Manzanares, SSU i Gävle.

Militär i vallokalen

Han berättar också om hur beväpnad militär kom in i vallokalerna, trots att det är olagligt för dem att vistas närmare än 15 meter från vallokalen. Han såg också hur människor, framför allt kurder som ville rösta på arbetarpartiet BDP nekades inträde, misshandlades eller slängdes ut då nya påhittade regler togs till. Partier köpte också röster berättar han.

– Efter det blir det konstigt när man ser utrikesministern säga att valet varit exemplariskt och att allt gått rätt till, säger Manzanares.

”Vill hjälpa till”

Trots många obehagliga upplevelser hindrar det här inte SSU Gävleborg från att fortsätta utveckla det internationella samarbetet med ungdomar från partiet BDP.

– Det är när man ser sådant här som man måste vara där och hjälpa till, säger Balder Bergström, vice ordförande SSU Gävle.

Mer läsning

Annons