Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsbiblioteket fick tillbaka bok efter 37 år

/

Den som lånade boken Människans befrielse av författaren och filosofen Herbert Marcuse tog god tid på sig att studera verket.
Närmare bestämt 37 år.

Annons

 

Nu har stadsbiblioteket i Gävle fått tillbaka boken, som kom i ett brev utan avsändare.
– Det är en fantastisk historia. Just titeln är ju det som är det vitsiga. Ödets ironi, säger Conny Persson, chef för stadsbiblioteket i Gävle.
På bokens kort kan man läsa att senaste återlämningsdag var 11 november 1971.
Ingen avsändare
Boken kom i ett brev utan avsändare och Conny Persson har ingen aning om vem som lånade den för 37 år sedan. Datasystem har bytts flera gånger och de böcker som saknats när alla lagts in på nytt har gallrats bort.
– Jag kan bara spekulera i vad övertidsavgiften skulle bli. Det är fascinerande att räkna på.
Normal lånetid är fyra veckor och enligt dagens regler får en låntagare betala en krona i avgift för varje dag som boken lämnas in för sent. Totalt skulle det innebära en förseningsavgift på cirka 13 500 kronor för 37 år.
Preskriberat
– Vi jagar inte syndare. Eftersökningen är avslutad för länge sedan, säger Conny Persson roat.
Biblioteket har haft ytterligare ett exemplar av Människans befrielse i magasinet de senaste åren.
– Nu ska vi lägga in den här i systemet så att man kan börja låna den igen. Den var fint inbunden och ingick i en pocketserie med kvalificerad skönlitteratur.
Conny Persson har själv läst boken och fascinerats av den.
– Det var väldigt många år sedan, på 70-talet. Jag läste mycket filosofiska och sociologiska böcker. Det är en viktig ideologisk bok om livsstilsfrågor och människans plats i samhället, säger han och tillägger att det ofta hänvisas till boken i olika sammanhang.
– Nu hoppas vi att personen har studerat boken noga och kan använda den i sitt liv. Några djupa tankar borde ha gått in på 37 år. Så vem vet, vi kanske får ett bättre samhälle, säger Conny Persson lite skämtsamt och skrattar.

 

Mer läsning

Annons