Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadshusgården får ett lyft

/
  • Renoveringsobjekt. Marken på Stadshusgården är just nu helt uppriven när nya ledningar läggs i marken. När den nya parken står klar i slutet av september är det tänkt att platsen ska ha fått en rejäl ansiktslyftning.Framtidsplan. Så här ska den nya Stadshusgården, mellan stads-huset och förvaltningshuset, se ut när den är färdigbyggd i slutet av september. Tanken är att platsen ska bli mer lättillgänglig för allmänheten och att det nya cykelgaraget med plats för 60 cyklar och nya cykelställ ska bidra till att gävleborna cyklar mer.Foto: Gävle kommun
  • Så här ska den nya Stadshusgården, mellan stadshuset och förvaltningshuset, se ut när den är färdigbyggd i slutet av september.

Parken mellan stadshuset och förvaltningshuset – Stadshusgården – ska få en ansiktslyftning. En stor del av gården är uppriven och bygget ska vara klart sista september.

Annons

Det kommunala fastighets- bolaget Gavlefastigheter anser att Stadshusgården har blivit gammal och sliten och behöver få ett rejält lyft. Därför inledde man efter midsommar en omläggning och renovering av gården som beräknas vara klar sista september.

Den totala kostnaden för projektet är beräknad till fyra miljoner kronor.

Cykelgarage ska byggas

Just nu har byggentreprenören grävt upp marken för att lägga nya ledningar. När det är klart ska parken få nya ytskikt av främst betongsten. Smågatsten ska läggas på mindre ytor med storgatsten runt om.

På den stora fria ytan framför förvaltningshuset ska en ellipsformad gräsmatta anläggas. På den ska det finnas fasta bänkar och bord och tre körsbärsträd ska planteras.

Närmare stadshuset anläggs en ellips med yta av stenmjöl och en avenbok planteras. Entrén till stadshuset ska flankeras av två spaljéer med klätterväxt-er. På gården sparas sex av de befintliga lindarna, medan några tas bort. Buskaget mot busshållplatserna försvinner också och ersätts av ett järnstaket.

Konstverken Fågel Fenix och Rymden kommer att få nya placeringar, ett i varje ellips- form.

Ett cykelgarage med plats för 60 cyklar ska också byggas och nya cykelställ, varav två under tak, ska placeras ut.

– Tanken med många cykelparkeringar är att Gävleborna ska cykla mer, säger Mats O Eriksson, projektledare på Gavlefastigheter.

Gågatan ska renoveras

Tekniska kontoret kommer även att renovera gågatan mellan Stadshuset och Förvaltningshuset.

Det finns dock en risk att inte ombyggnaden är helt klar sista september. Anledningen är att det ska läggas ledningar för fjärrkyla i Kyrkogatan. Men politikerna har tillsvidare lagt Gävle energis fjärrkyleprojekt på is och därför kanske gatan hålls öppen fram till dess att ett beslut har fattats.

Mer läsning

Annons