Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsvandrare får veta mer om järnstaden

/
  • Erika Åberg och Joel Ringh leder kvällens stadsvandring om järnstaden Gävle, och kommer bland annat visa upp utsmyckningen av Börshuset.
  • Ovanför en dörr in till Gamla Grand sitter den här snirkliga utsmyckningen i järn som är en blandning av nybarock och jugendstil.

Är du nyfiken på järnstaden Gävle? Eller vill du kunna briljera för vännerna med vilka byggnader som har utsmyckning i jugendstil?

Då är kvällens stadsvandring i Gävle något för dig.

Annons

Nu drar sommarens stadsvandringar i Gävle igång på allvar. Kvällens guidade promenad med massor av gratis kunskap heter "Järnkoll på hus". Byggnadsantikvarierna Erika Åberg och Joel Ringh kommer att berätta om järnstaden Gävle.

– Det som är spännande i Gävle är att järn har förekommit som utsmyckning fram till 1950 och sedan tappades det bort. Det som finns är det som sitter i byggnader, så man ska vara rädd om det, säger Erika Åberg.

Länsmuseets balkonger utsmyckades till exempel inför invigningen 1940 av konstnären Manne Östlund, som egentligen var mer känd som målare och skulptör. Motiven visar Gävle som en sjöfartsstad med fiskar, båtar och måsar.

Kvällens vandring börjar vid just länsmuseet och går sedan mot Brynäs via Gamla Grand och Börshuset. Här har många säkert passerat utan att reflektera över materialet i de maffiga kolonnerna vid entrén. De är av gjutjärn och dessutom närproducerade, nämligen i Forsbacka bruk, berättar Erika Åberg.

– I äldre hus som Dalapalatset har man ofta järn i staket och balkonger, och det borde vara producerat på bruken här i Gästrikland, säger Erika Åberg, som förundras över hur man fick de maffiga kolonnerna på Börshuset lyftes på plats innan lyftkranarnas tid.

Kvällens stadsvandring startar klockan 18 vid Länsmuseets entré och beräknas ta en timme.

– Man bör klä sig efter vädret, påminner Joel Ringh.

En stadsvandring har varit och 15 återstår. På programmet finns bland annat en dramatiserad rundvandring i Gamla Gefle 21 juni, en bussvandring till Bönan 29 juni och en guidad tur om träden i Valls Hage 5 juli. Gävles offentliga konst och Gävle konserthus ska belysas 2 september och för den cykelburne finns turer i Sätra och Hedesunda spikade. Merparten av stadsvandringarna är gratis.

Information om stadsvandringarna finns på gavle.se.

Mer läsning

Annons