Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsvandring i historiens vingslag

/
  • FOTO. Marianne Engvall håller upp bilden av Berggrenska gården som den såg ut 1869.

Stadsvandringar börjar bli ett populärt sommarnöje. De märktes under tisdagskvällen då flera Gävlebor valde att ägna kvällen åt vandring runt staden för att få veta hur branden i Gävle startade 1869.

Annons

– Vi är över hundra personer som har samlats här ikväll och jag vill ju påstå att vi börjar bli en stark konkurrent till Allsång på Skansen, säger Marianne Engvall som var kvällens berättare.

En stor grupp med nyfikna och kunskapstörstande Gävlebor och några enstaka turister hade hittat till trappan vid Rådhuset för att få veta mer om den brand som härjade i Gävle 1869, då halva staden brann upp och 8 000 personer förlorade sitt boende.

– Stadsvandringar har blivit mer populärt. Vi har märkt ett större intresse för att få veta mer om sin kommun och sin byggd och sen är det ju gratis, säger Eva Nyberg, från kultur och fritidsförvaltningen.

– Vi har ett sommarställe här i Gävle och bor i Stockholm annars, så det är extra roligt att få veta hur branden gick till, säger Göran Wahlen som var där med frun Gudrun.

Hela 140 år har förflutit sedan den stora stadsbranden i Gävle. Men Marianne Engvall gör allt för att återskapa stämningen av dåtidens Gävle. Hon plockar fram en korg full med olika saker som ska ge en inlevelse av hur det var på den tiden. Det är nästan lite teater. Hon plockar fram en ask med karameller och delar ut. Sen en figur som hon kallar Snickare Erlandsson.

– Det var på morgonen 10 juli, hemma hos snickare Erlandsson som branden startade, säger Marianne och håller dockan i handen.

En brand som förstörde över 500 gårdar, 130 magasin, fyra broar och fyra mälterier. Heliga Trefaldighets kyrka, Berggrenska gården och några hus klarade sig medan Rådhuset blev svårt skadat.

– Nu ska vi gå till Berggrenska gården för att släcka elden, för nu har vi fått in stämningen, säger Marianne till folkskaran.

Nere vid ån bakom Berggrenska gården stannar vi till och Marianne tar fram en hink som hon fyller med vatten.

– Denna hinken den ska vandra, från den ena till den andra, sjunger Marianne och överlåter hinken till en man.

Hinken går vidare och Marianne förklarar hur folket på detta sätt hjälpte till att rädda Berggrenska gården. Sedan fortsätter följet längs brandens spår upp mot stortorget i dåtidens tecken.

Annons