Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner om Sätraskolorna

/
  • BARA FÖR DE YNGSTA? Det finns två förslag för skolorganisationen i Sätra. Det ena är att behålla skolorna som nu. Det andra innebär att Ulvsäter blir Sätras enda skola för de yngsta och att alla barn ska flytta vidare till...
  • ...Lilla Sätra från klass 3–5 och sedan fortsätta till Stora Sätraskolan från klass 6.

80 procent av barnen på Lilla Sätraskolan är tvåspråkiga, mot 10 procent på Ulvsäterskolan.

De som reagerar på den föreslagna omorganisationen för skolorna i Sätra är nästan uteslutande föräldrar på Ulvsäterskolan.

– Vi har nog inte så aktiva föräldrar som på Ulvsäter, säger Katarina Stjärnsten, rektor på Lilla Sätraskolan.

Annons

De senaste dagarna har Arbetarbladet berättat om ett förslag att förändra den kommunala skolorganisationen i Sätra. Det finns två alternativ, varav det ena är att fortsätta som idag, med två skolor från förskoleklass upp till klass 5.

Det andra förslaget innebär att Ulvsäter blir Sätras enda skola för de yngsta och att alla barn ska flytta vidare till Lilla Sätra från klass 3–5 och sedan fortsätta till Stora Sätraskolan från klass 6.

Skolområdeschefen Eva Levin har enligt egen uppgift fått ett 80-tal mejl med synpunkter. Endast ett fåtal av dem kommer från Lilla Sätraskolans föräldrar.

Katarina Stjärnsten kan bara spekulera om orsaken till det, och uppger skolan har översatt informationen till de största språken; arabiska, somaliska, spanska och kurmandi. Hon vill inte avslöja vilket förslag hon tycker är bäst, men önskar en ökad integration.

Avstod politisk nivå

– Sätra är ett internationellt samhälle men det märks inte på skolorna. Jag skulle vilja ha en spridning så det blir en integration. Det är jätteviktigt när man planerar långsiktigt, säger hon.

I går hade barn- och ungdomsnämndens ordförandeberedning möjlighet att lyfta frågan till en politisk nivå, men avstod.

– Det är en administrativ fråga utifrån de önskemål som finns från föräldrar, personal och elever, säger vice ordförande Albert J Gibbs (V).

Han tror inte att integration uppnås genom att flytta barn från en skola till en annan.

– Jag tycker inte att det är så mekaniskt som att flytta barn hit eller dit. Gör en bra pedagogik så kommer det ordna sig. Barnen blandas ändå, de bor där, leker och träffas, säger han.

”Kunde gjort det bättre”

Föräldrar från Ulvsäterskolan har tidigare kritiserat att informationen kom sent. Eva Jonsson, rektor på skolan, påpekar att förslagen har tagits upp på två skolrådsmöten som är öppna för alla föräldrar, 28 september och 16 november, och att protokollen från dessa möten skickas ut till alla föräldrar.

– Information är svårt och jag tycker så här i efterhand när vi ser reaktionerna att vi naturligtvis har kunnat gjort det bättre.

Beslut om Sätraskolorna tas på fredag i en samrådsgrupp. Enligt Eva Levin kan beslutet bli att man inte väljer något alternativ.

Annons