Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stationshuset i Hamrånge blir ekologisk svampfabrik

/
  • Hamrångefjärdens stationhus uppfördes i november 1926, och var i bruk till 30 april 1969. Vykortet ägs av Rolf och Inger Wijk.
  • Hole in the wall. Hela väggen som bar två våningsplan, fick rivas för att de två svampcisternerna skulle kunna komma in i huset. Aleksandar Muzdalo varvar studierna med byggjobb.
  • Norrlands skivling HB. Snart ska det produceras ett ton ostronskivling per månad i Hamrångefjärden. Just nu jobbas det för fullt av Aleksandar Muzdalo, Todor Muzdalo och Donco Tosevski.
  • Kuriosa. Gamla lampor från det gamla stationshuset i form av svampar ska återanvändas.

Snart börjar det växa och gro i Hamrångefjärdens gamla stationshus.

Ekologiskt odlad ostronskivling ska inom kort produceras här, för att sedan levereras ut i landet. Köparna står redan på kö; det är ont om närproducerad ostronskivling.

Annons

Hela huset vibrerar av hammarslag, och överallt står det stora hinkar med vit målarfärg. Hjärtat i huset består av två gigantiska cisterner som är så stora, att en hel vägg på två våningar fick rivas för att de skulle kunna baxas in i huset.

Bakom satsningen döljer sig en far, Todor Muzdalo, och de två sönerna Aleksandar, 22, och Nikola, 19. Under byggnationerna finns även Donco Tosevski i huset.

– Det finns tre till fyra riktigt stora ostronskivlingodlare i landet just nu. När vi är färdiga med vår satsning, så kommer vi, Norrlands Skivling HB, att vara en av dem, förklarar Aleksandar Muzdalo, som pluggar till energiingenjör på högskolan i Gävle, när han inte bygger och utvecklar familjeföretaget i Hamrångefjärden.

– Det är så roligt. Flera lokförare kommer in hit för att se vad vi gör, de berättar fantastiska historier om när det var station här, och tycker det är kul att något händer med huset som stått tomt och förfallet i så många år, berättar Aleksandar.

Under en paus med målarpenseln säger han att han har stor nytta av sin utbildning när det handlar om att mycket i huset ska styras via dator.

– Jag har ju läst styrteknik och programmering, det har vi nytta av när vi ska få en man i Sätra att köra produktionen här i Hamrångefjärden, säger han. Självklart har pappa, Todor Muzdalo, som arbetat på Ericssons utvecklingsavdelning, haft mycket att tillföra.

Det kommer att handla om en 48-timmars kontinuerlig process med metoder som knappstyrs från Sätra, där familjen bor i dag.

Den process som kräver fysisk närvaro är när säckarna ska fyllas och levereras till kylrummet eller direkt till transportbilen med kyl som sedan ska köras ut direkt till grossisterna.

– Så fort säckarna lämnat cisternen kan de köras ner till exempelvis Stockholm, berättar Aleksandar.

Innan familjen vågade satsa på svensk ostronskivlingodlingvar det många studiebesök och tips som förelåg beslutet. Ostronskivling anses vara en nyttig och bra svamp, och så länge den är inhemsk och lokalproducerad anses den vara fri från gen-modifiering.

För att räknas som ekologiskt odlad krävs även ekologiskt odlad halm, som utgör grunden för grobarheten hos mycelen, svampsporerna.

– Vi kör ekologiskt odlad halm och vatten i hög temperatur i cisternerna innan vi tillför mycelen, svampfröna, berättar Aleksandar. Efter en tid, kanske 48 timmar, packas detta i säckar med hål om cirka 15 liter för direkt vidare leverans i kylbil till grossisterna eller förvaring i egna kylrum.

De grossister som kontaktats, säger att de köper allt som produceras hos företaget; allt närodlat har högsta potential. I dag är den största delen av ostronskivlingar importerad.

Att produktionen hamnade i Hamrångefjärden blev resultatet av en två månader lång ohållbar förhandling med fabriksområdet i Norrsundet, där man egentligen velat vara.

– Det var tyvärr orealistiskt. För en betongbunker på fabriksområdet skulle vi få betala mellan 15 000 och 17 000 kronor per månad. För den summan kunde vi hålla till i centrala Gävle, menar Todor Muzdalo.

Det var då man fick upp ögonen för den gamla stationsbyggnaden som länge varit till salu.

– Visst är det hur mycket jobb som helst, men vi har blivit så väl emottagna i bygden, att det här känns helt rätt, menar Aleksandar Muzdalo.

Norrlands skivling HB siktar på att leverera omkring ett ton skivling i månaden.

Den totala årskonsumtionen ligger på cirka 200 ton, varav hälften producerat av inhemska odlare.

Ulrica Källström

Annons