Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsvetare om Rust-affären – "tror inte det smetar på partiet"

/

Rolf Jonsson, som tidigare undervisat i statsvetenskap på Högskolan i Gävle, tror inte att Jan Rust-affären har skadat Moderaterna i kommunen.
– Jag tror inte att det här har smetat så jättemycket på Moderaterna såsom parti utan ligger mer på den individuella basen, säger han.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Rolf Jonsson tror därför att partiet nöjer sig med att utse en ny ordförande för socialnämnden. Jonsson menar dock att Jan Rusts beteende att dela sajter med rasistiskt innehåll är extra allvarligt då han var ordförande i socialnämnden.

– Det är så många individuella ärenden med omhändertaganden, placering av flyktingbarn och allt möjligt. Så det blir en märklig sits att sitta ordförande i en sådan nämnd om man – vilket vi inte vet men kan misstänka – hyser den typen av åsikter som han spridit, säger Rolf Jonsson, som är lektor på högskolan och filosofie doktor i statsvetenskap.

LÄS OCKSÅ: Efter Jan Rust-skandalen: Moskén vill hålla antirasismkurs för Moderaterna i Gävle

Men Rolf Jonsson säger samtidigt att det egentligen inte spelar någon roll vilken typ av politisk post det rör sig om.

– Det handlar om förtroendet för politikern som sådan. Hos den breda allmänheten tror jag inte att han har så stort förtroende i dag medan han i vissa grupper har mycket stort förtroende.

Jonssons bedömning är att partiet inte behöver vidta några extra åtgärder gentemot Gävleborna.

– Jag tror att de nöjer sig med att sätta in ett nytt namn.

Borde Moderaterna gå igenom hur de ska göra med sociala medier?

– Det skulle nog alla partier behöva göra, framför allt när det gäller förtroendevalda. Det här dyker upp ständigt i alla sammanhang. Det är inte alltid så lätt. På min egen Facebook-sida har jag blivit erbjuden medlemskap i Sverigedemokraterna och det är så långt bort man kan komma från mina åsikter. Det är lätt att klicka snabbt också.

När det gäller Moderaterna själva ska de så snart som möjligt genom fyllnadsval ersätta Jan Rust. Tillfälligt har vice ordförande Karin Hedberg (C) tagit över som ordförande i socialnämnden.

– Ambitionen är att ha ett nytt namn klart till kommunfullmäktige i februari, berättar Patrik Stenvard, förbundsordförande för Moderaterna i Gävleborg.

Vad ska ni göra för att inte tappa väljarnas förtroende med anledning av affären - ska ni ordna möten för allmänheten, annonsera, knacka dörr eller vad ska ni göra?

– Vi bedriver opinionsarbete och poltik hela tiden så det här kommer inte att innebära några särskilda åtgärder. Vi jobbar på som vanligt, svarar Patrik Stenvard.

Tror du att ni tappat folks förtroende på grund av det här?

– Det får framtiden utvisa, det vill jag inte spekulera i?

Ska ni dra upp riktlinjer för hur ni ska bete er på sociala medier?

– Man är personlig ute på sociala medier och får stå för det man säger. Vi har inga riktlinjer för vad man får säga och inte får säga utan det är upp till de förtroendevalda själva.

MER LÄSNING: Nya socialnämndsordföranden delade rasistiska sidor på Facebook

Arbetarbladet har också varit i kontakt med Niklas Gillström, Tomas Tobés pressekreterare. Det var Niklas Gillström som medietränade Moderaterna inför övertagandet av styret i Gävle. Niklas Gillström vill emellertid inte ge några kommentar.

– Jag är en tjänsteman och vill inte ställa upp på en intervju, det där är något lokalt som lokala företrädare får svara på.

Mer läsning

Annons