Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steneberg har sämst betyg bland niorna

Betygsresultaten för årets niondeklassare är lägre än de senaste åren.

Annons

På Stenebergsskolan är det så få som 17 procent av niorna som i höstterminens betyg hade godkänt i alla ämnen.

– Våra siffror ser hemska ut. Men hälften av de här eleverna har kommit till Sverige efter början av sjunde klass, förklarar rektorn Kurt Hjalmarsson.

Bland Gävles alla niondeklassare hade 69 procent godkända betyg i alla ämnen efter höstterminen. Det är lägre än förra året då 72 procent av Gävles nior hade fullständiga betyg. I de kommunala skolorna hade bara 65,5 procent av niorna godkänt i allt i höstas.

Ungefär 80 procent hade godkänt i så många ämnen att de kan söka till ett vanligt gymnasieprogram i höst. Det är en lite lägre andel än i förra årskullen. Men de har våren på sig för att jobba upp betygen.

Stor variation

Från och med i år räcker det inte med godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matte för att få börja på ett vanligt gymnasieprogram. Man ska dessutom ha godkänt i fem övriga ämnen för att söka till yrkesprogram och minst nio andra ämnen för studieförberedande program. Men detta gör egentligen inte så stor skillnad, de flesta med godkänt i de tre ämnena har godkänt i många fler ämnen.

Variationen mellan skolorna är som vanligt stor. Mycket beror på att elevernas bakgrund och förutsättningar är olika i Gävles stadsdelar. På Bergby centralskola och Engelska skolan har 86 procent av niorna godkända betyg.

För Bergby innebär det ett rejält kliv uppåt, medan färre Solängselever än vanligt lyckats få fullständiga betyg.

Åt andra hållet sticker Stenebergsskolan ut. Där var det bara sju av 41 elever, det vill säga 17 procent, som hade godkänt i allt i höstas. Bara 29 procent skulle i dag kunna söka till ett nationellt gymnasieprogram. Det är rekordlåga siffror.

Många nysvenska elever

En viktig förklaring är att en stor del av eleverna i nian på Steneberg har kommit från andra länder, nästan hälften så sent som efter starten av sjunde klass. De bodde alltså inte i Sverige för tre år sedan.

– För de flesta är det engelska och idrott och hälsa som är problemet. Många har inte läst engelska i sina hemländer, och här måste de koncentrera sig på svenskan i början. Och för godkänt i idrott måste man kunna simma, säger Kurt Hjalmarsson, rektor på Steneberg.

De senaste månaderna har skolan satsat lite extra på engelskan, med mindre grupper och fler lärare. De erbjuder dessutom simundervisning en gång i veckan.

– Betygen kommer att se annorlunda ut i vår, säger Kurt Hjalmarsson.

Mer läsning

Annons