Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenebergselever har höjt betygen mest

Stenebergsskolan får allt bättre betygsresultat.
Årets statistik visar att trenden fortsätter.
Nu är andelen godkända i matte, svenska och engelska högre än genomsnittet för Gävle.

Annons

Friskolorna ligger i täten i vårterminens betygsstatistik från kommunen. Den högsta noteringen står Lyftet för, där har samtliga 20 elever fått godkänt i kärnämnena. Engelska skolan och Prolympia kommer tätt efter med 97 procent.

Men den allra största uppryckningen står Stenbergsskolan för. Mellan 2006 och 2007 steg andelen elever med godkänt i matte, svenska och engelska från 55 till 75 procent. Och i år har skolan presterat 91 procent godkända. Det är högre än de 89 procent som Gävle uppvisar i genomsnitt.

Statistiken bygger visserligen bara på 43 elever.

– Ju mindre underlag, desto större svängningar kan det bli, säger Bo-Erik Simonsson, kvalitetsutveckligare på skolkontoret. Han påpekar att det kan bli smärre justeringar när Skolverket sedan sammanställer siffrorna.

– Men visst handlar det om en klar förbättring för Stenebergsskolans del, säger hon.

Skolans rektor Mona Gullstrand instämmer.

– Vi har arbetat oss uppåt, utan några influgna specialpedagoger eller tv-team, säger hon med hänvisning till SVT:s dokumentär om klass 9A på Johannesskolan i Malmö.

Enligt henne ligger hårt och målmedvetet arbete bakom de allt bättre resultaten.

– Det är personalen och eleverna som gjort det här tillsammas. Vi har haft mycket samtal med eleverna för att få dem att tänka framåt.

Skolan har jobbat mycket med åtgärdsprogram.

– Vi skriver ner konkret och tydligt hur vi ska jobba framåt med var och en av eleverna som inte uppnår målet i ett ämne. Kursplanerna har också blivit tydligare.

Mona Gullstrand är glad och stolt över att satsningen gett resultat.

– Lärarna och eleverna har gjort ett jättejobb, säger hon.

Det genomsnittliga värdet för Gävle, 89 procent, ligger enligt Bo-Erik Simonsson ungefär i linje med rikssnittet. Liksom på flera andra ställen är matte ett ämne som ställer till det för många elever. I Gävle klarade 199 elever inte av att få godkänt i ämnet, medan siffrorna för svenska och svenska som andra språk var 84 procent och engelska 78 procent.

Annons